19042019Headline:

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για €3 δισ. μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού

 

 

«Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες». Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) εξέφρασε την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.
Θετικό σήμα έδωσαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι πληροφορίες για προεγγραφές άνω των 16 δισ. ευρώ, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν σημαίνουν ότι υπερκαλύπτεται πάνω από 6 φορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ελληνικό Δημόσιο.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 5%.
Το «κάζο» του 2010
Η τελευταία «επαφή» της Ελλάδας με τις αγορές ήταν μια παταγώδης αποτυχία. «Ηταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο, ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ.  ευρώ» θυμήθηκε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ για την έκδοση που προοικονομούσε τον επερχόμενο αποκλεισμό που κράτησε 4 χρόνια.
Ερωτήσεις – απαντήσεις για την έκδοση
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών έδωσαν την Τρίτη απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν στη σημερινή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές:
Πόσα χρήματα ζητάει η Ελλάδα;
«Εχουμε βγει για 2,5 δισ. Το ποσό θα καθοριστεί στο τέλος. Καμία έκδοση δεν έχει από την αρχή της ένα συγκεκριμένο ποσό. Πρέπει να δεις πόσα πιάνεις και τι ακριβώς θέλεις να πάρεις. Δεν αποσκοπούμε στο να μαζέψουμε χρήματα, αλλά βασικά στο να φτιάξουμε μια καμπύλη επιτοκίων. Με άλλα λόγια να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο για το περιθώριο των 5 ετών.
 Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται μια έκδοση στις αγορές σαν ένα αυτοτελές δάνειο, το οποίο έχει κόστος 3%, 3,5% ή 5%. Διότι όταν βγαίνεις στις αγορές επηρεάζεις όλο σου το χρέος, όλη την καμπύλη, τη διετία, την τριετία την 20ετία, τα πάντα.
Το γεγονός ότι δημιουργήσαμε στους υποψήφιους επενδυτές την αφορμή να ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματοροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας.
Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και θα αποδειχθεί αυτό σε 2-3 μήνες».
-Υπάρχει ενδεχόμενο να αντλήσουμε τα 3 δισ. ευρώ;
Στόχος είναι τα 2,5 δισ. ευρώ. Πάντα πρέπει να έχεις ένα στόχο όταν ξεκινάς, αλλά ποια θα είναι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από παραμέτρους που έχουν να κάνουν με ένα συσχετισμό μια καλής απόδοσης και ενός ικανοποιητικού ποσού».
-Πότε ανοίγει το βιβλίο των προσφορών;
-«Το βιβλίο ανοίγει το πρωί (σ.σ.:Πέμπτη). Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ώρα. Θα είναι το πρωί, Λονδίνου».
-Θα ξαναβγούμε με 7ετές ή 3ετές ομόλογο;
-«Ό,τι δείξουν οι αγορές. Γι αυτό δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Το να μεμψιμοιρούμε όμως είναι έγκλημα, όπως κάνουν μερικοί». 
Υπάρχει περίπτωση για 12μηνο έντοκο δανεισμό;
-«Δεν είναι κάτι που το έχουμε αποκλείσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια δεύτερη προσέγγιση, η οποία πιθανόν να προσφερθεί σε νοικοκυριά -να το πω έτσι- και όχι σε  θεσμικούς. Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει ζήτηση από θεσμικούς. Το έντοκο είναι εργαλείο ρευστότητας».