24032019Headline:

Ανησυχία Σαμαρά για τη σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου για την ισορροπία της κυβέρνησης

Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται «κρίσιμες» για τη δικομματική κυβέρνηση, μετά τα όσα συμβαίνουν και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τη συγκρότηση της «Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη» και τη ρήξη των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διαμορφώσουν έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, έχοντας ως άξονα τις ευρωεκλογές που ενδέχεται να κρύβουν εκπλήξεις.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, το μόνο που δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και μπαίνοντας στην ευθεία για τις ευρωεκλογές και την εκλογική αναμέτρηση σε δήμους και περιφέρειες, είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα στον δικομματικό συνασπισμό.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και παρακολουθούν με πολύ προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στο ΠαΣοΚ. Διατηρούν ανοικτή γραμμή με τη Χαρ. Τρικούπη, προσπαθώντας να πληροφορηθούν τι ακριβώς γίνεται, φοβούμενοι τα χειρότερα.
Πολλά θα εξαρτηθούν για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού από τα όσα θα συμβούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, σε σχέση με τη διενέργεια του χρόνου των εθνικών εκλογών, ενώ στο βάθος υπάρχει και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βέβαια, όπως παραδέχονται έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, ο έγκαιρος σχεδιασμός δεν εξασφαλίζει απαραιτήτως και τις λύσεις για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΝΔ και γενικά ο δικομματικός συνασπισμός στο εξής.
Η διαμόρφωση του νέου κομματικού χάρτη, που αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων να προκύψει από τις ευρωεκλογές, ασφαλώς θα είναι ένα από αυτά τα προβλήματα.
Πριν φθάσουμε όμως να δούμε πως θα διαμορφωθεί αυτός ο νέος κομματικός χάρτης και ποια θα είναι η δύναμη των κομμάτων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ζητήσει ευθέως και ανοικτά τη συσπείρωση όλων των στελεχών της ΝΔ ενόψει των κρίσιμων μαχών.
Υπό το πρίσμα ότι έχει αποδυναμωθεί στο μέγιστο βαθμό, όπως πιστεύει το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», σχεδιάζει αντιστοίχως και κινήσεις για να επιτευχθεί η «σύνθεση και η ψυχικήεπανένωση» πρωτίστως των δυνάμεων της κεντροδεξιάς και δευτερευόντως ευρύτερων δυνάμεων που πιστεύουν στην προσπάθεια που γίνεται για την «μετα-μνημονιακή Ελλάδα».
Οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης αξιολογούνται θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου ως προς την αντοχή της ΝΔ και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει δυναμική και να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας, αν και σε κρίσιμες περιφέρειες και σε μεγάλους δήμους αναδεικνύονται πολλά προβλήματα με ορισμένες «γαλάζιες»  υποψηφιότητες.
Η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής ήταν ενδεικτική για την πίεση που ασκούν οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες των κκ. Απ. Τζιτζικώστα που προηγείται του κ. Ι. Ιωαννίδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του κ. Ν. Κακλαμάνη που αφαιρεί πόντους από τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο για τον Δήμο της Αθήνας.
Επίσης πολύ χαμηλά είναι ο κ. Στ. Καλαφάτης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης που υπολείπεται περίπου 20% του δημάρχου κ. Ι. Μπουτάρη και αρνητική είναι η καταγραφή για τον κ. Γ. Κουμουτσάκο με 12,2%  που μέχρι στιγμής χάνει το εισιτήριο του δευτέρου γύρου για την περιφέρεια Αττικής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Συγγρού, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο κλίμα που θα διαμορφωθεί κατά την πορεία προς τις εκλογές και φυσικά, αν και δεν το παραδέχονται ανοικτά, στο αποτέλεσμά τους, το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επιφέρει θεαματικές εσωτερικές αλλαγές.
Εξάλλου, μια καλή εκλογική επίδοση θα ενίσχυε τη θέση του Πρωθυπουργού και θα αποτελούσε ­ σε συνδυασμό με ορισμένες θετικές ειδήσεις στην οικονομία (πρωτογενές πλεόνασμα και διανομή μέρους αυτού, έξοδος στις αγορές και καλή λύση για το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους) ένα καλό πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.
Αντιθέτως μια αποτυχία και ένα κακό αποτέλεσμα –εξαρτάται από την διαφορά της ήττας εάν αυτή υπάρξει από τον ΣΥΡΙΖΑ- θα δημιουργούσε συνθήκες έντασης και εσωστρέφειας στη ΝΔ.
Προκειμένου να εξασφαλισθούν τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα για την ΝΔ, ήδη επεξεργάζονται διάφορα σενάρια στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική και την πολιτική στρατηγική.
Κυρίως θα καταβληθεί προσπάθεια «να τονισθεί το ευρωπαϊκό κύρος του Πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την προσπάθειά του για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης με έμφαση στα θετικά σημάδια για την οικονομία, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα», λένε κεντρικά πρόσωπα που έχουν εικόνα της επεξεργασίας της προεκλογικής στρατηγικής.  
Παράλληλα, θα αναδειχθεί η πολιτική και εθνική σημασία της ενίσχυσης της δύναμης της ΝΔ και κατ’ ουσίαν της παραμονής της στο τιμόνι της χώρας σε συνδυασμό με την προβολή της, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αρνητικής και αντιευρωπαϊκής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.