19042019Headline:

Επεσαν κατά 8% οι τιμές των ακινήτων το 2013

 

Παλαιά ακίνητα άνω της πενταετίας προτιμούν οι λιγοστοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ενώ οι τιμές χρόνο με τον χρόνο πέφτουν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά περίπου 8%. Αν σε αυτή τη μείωση προστεθούν και οι μειώσεις προηγούμενων ετών, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι ειδικοί μιλούν για το κραχ στην κτηματαγορά.
Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της RE/MAX Ελλάς κ. Στέλιος Σαμολαδάς, «το 2013 ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά τόσο για την οικονομία όσο και για το real estate. Βιώσαμε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τις δυσάρεστες συνέπειες της οικονομικής κατάστασης των προηγούμενων ετών, σε μικρότερη όμως ένταση, πράγμα που αποτελεί ένα πρώτο δείγμα βημάτων σταθεροποίησης της οικονομίας».
Πανελλαδικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 8% χαμηλότερες σε σχέση με το 2012, ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 7%, συγκριτικά δε η πτώση το προηγούμενο έτος ήταν 13% και 9% αντίστοιχα. Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 8%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 7%, ενώ οι τιμές στα νεόδμητα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 9%, ενώ για τα νεόδμητα στο 6%-7%.
Τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες και επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.
Το 2013 το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη σε παλαιές κατοικίες/διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα/αγροτεμάχια.
Για το 2014 – παρ’ όλο που κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξε κώλυμα λόγω του φόρου υπεραξίας – αναμένουμε σταθεροποίηση με τάση ελαφράς ανόδου. Παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τον αγοραστή αλλά και η στροφή δειλά-δειλά των τραπεζών για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαμόρφωση και η διατήρηση ενός αισιόδοξου κλίματος στην ελληνική οικονομία, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους επενδυτές / αγοραστές.
Πιο αναλυτικά, το 2013 σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες), τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα (ποσοστό 5% & 13% αντίστοιχα).
Στην Αττική άνω του 70% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων στο 25% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (κατά 92%) στις κατοικίες, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων μόλις έφθασε το 8%.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) οι κατοικίες ήταν και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 86%. Τα επαγγελματικά ακίνητα καθώς και τα οικόπεδα-αγροτεμάχια περιορίστηκαν στο 7% το καθένα στο σύνολο των πωληθέντων ακινήτων.
Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς μεταχειρισμένες κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 87%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας) που μόλις συγκέντρωσαν το 13% (πλήρης αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησε μόλις το 2% των αγοραστών).
Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κυριάρχησαν τα παλαιά ακίνητα (άνω της 25ετίας) σε ποσοστά 47% και 71% αντίστοιχα, ενώ στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ετσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες μέχρι 15 ετών προτιμήθηκαν από 7 στους 10 αγοραστές (68%) (υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την Αττική και 5-6 φορές περισσότεροι σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη).
Τέλος, περίπου 8 στους 10 (79%) αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (δηλ. μέχρι εμβαδού 110 τ.μ.), με το ενδιαφέρον του ¼ του συνόλου των αγοραστών να εστιάζεται στην κατηγορία 1-50 τ.μ. Δεύτερη στις προτιμήσεις η κατηγορία 71-90 τ.μ. (22%).
Στην Αττική δημοφιλέστερη ήταν η κατηγορία των 91-110 τ.μ. με 24%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν από 71 ως 90 τ.μ. σε ποσοστό 38% του συνόλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε έντονη προτίμηση από έναν στους τρεις αγοραστές στα μικρά διαμερίσματα (ως 50 τ.μ.), ενώ σχεδόν το 40% επέλεξε την κατηγορία 51-90 τ.μ.