19022019Headline:

Προβληματισμός από τη μη επικύρωση των stress test

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι διοικήσεις των τραπεζών τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, το τελικό αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται καθοριστικό για το μέλλον του κλάδου. Η άρνηση του ΔΝΤ να επικυρώσει τα συμπεράσματα της άσκησης αντοχής που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τη διαφαινόμενη έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις των τραπεζιτών, σε μία περίοδο που η συνέχιση βελτίωσης της εμπιστοσύνης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση. Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι για ακόμη μία φορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινδυνεύει να τεθεί υπό την ομηρεία των πολιτικών, σημειώνοντας την ανάγκη να ξεδιαλύνει σύντομα το τοπίο αναφορικά με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ανεξάρτητα όμως από την κατάληξη των συγκεκριμένων διαβουλεύσεων, εκτιμούν ότι με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εκταμίευση των δόσεων από την τρόικα τίθεται σε κίνδυνο το μομέντουμ ανάκαμψης που τείνει να διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.
Πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος είναι αποφασισμένος, τουλάχιστον ως προς τη δική του αρμοδιότητα, να επιταχύνει τις εξελίξεις, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έως και το τέλος αυτής της εβδομάδας, ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του συνάντηση με την τρόικα την περασμένη Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου επέμεινε μέχρι τέλους για την αύξηση του κεφαλαιακού ελλείμματος των ελληνικών τραπεζών πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. ευρώ περίπου που έχει εκτιμήσει η εγχώρια νομισματική αρχή. Τραπεζικά στελέχη συνδέουν την απαίτηση αυτή με τη συνολική διαπραγμάτευση της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών. Οπως υπογραμμίζουν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι κεφαλαιακές ανάγκες αυξάνονται από το ΔΝΤ σε επίπεδα ίσα με το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες θέλουν να τελειώσει η αβεβαιότητα που υπάρχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θεωρούν ότι εάν ο λογαριασμός των στρες τεστ διαμορφωθεί περί τα 6 δισ. ευρώ και δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την άντληση των κεφαλαίων, τα πράγματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν κρίσιμο να οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Εκτός από τη Eurobank, η διοίκηση της οποίας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έχοντας διασφαλίσει την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της από τον ιδιωτικό τομέα, οι διοικήσεις των υπόλοιπων τραπεζών θέλουν να διευρύνουν τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης.
Το επόμενο διάστημα οι τραπεζίτες θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει το περιθώριο χρόνου που θα δοθεί για την εφαρμογή τους. Η «θεωρητική» προθεσμία είναι η 30ή Νοεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τις δικές της ασκήσεις αντοχής, προτού αναλάβει την εποπτεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών ομίλων, στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, μη επιτρέποντας την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προτείνει την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης σε βάθος δύο ή τριών ετών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ μέσα στο 2014, τα οποία όπως τονίζουν υπερκαλύπτουν την εγχώρια δοκιμασία. Μάλιστα, είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος η πρόταση να δημοσιοποιηθούν σε πρώτη φάση μόνον τα αποτελέσματα της BlackRock προς ενημέρωση της αγοράς, και οι όποιες κινήσεις κεφαλαιακές ενίσχυσης να δρομολογηθούν μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης της Ευρωτράπεζας.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 5 Μαρτίου 2014