26032019Headline:

Σε εξέλιξη ραντεβού Βρούτση -τρόικας

 

Σύσκεψη προετοιμασίας το μεσημέρι υπό τον Κ. Χατζηδάκη για τη λίστα των μέτρων του ΟΟΣΑ, ενόψει της βραδινής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα – Επαφές της Τρόικας και στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τα αποτελεσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών
Ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί η συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός και από τη 1 το μεσημέρι αναμένεται και νέος γύρος διαβουλεύσεων με όλους τους υπουργούς που έχουν ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Συγκεκριμένα προγραμματίζεται σύσκεψη προετοιμασίας υπό τον Κωστή Χατζηδάκη για την λίστα των μέτρων του ΟΟΣΑ, ενόψει της βραδινής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, αλλά και συσκέψεις Στουρνάρα με Άδωνι Γεωργιάδη, Όλγα Κεφαλογιάννη και άλλους υπουργούς. Παράλληλα η Τρόικα θα έχει επαφές και στην  Τράπεζα της Ελλάδος, για τα αποτελεσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση καλείται μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες το πολύ να απαντήσει στην Τρόικα αν κάνει δεκτό το αίτημά της για πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Η πολιτική απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους απεσταλμένους των δανειστών πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.   Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν ξανά το πόδι τους στην Αθήνα για εφέτος οι ελεγκτές φάνηκε πως θα μείνουν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους για εφαρμογή όλων των προτάσεων του ΟΟΣΑ, χωρίς να δέχονται «εκπτώσεις». Στην κυβέρνηση προσπαθούν σθεναρά να αντιτάξουν ότι «δεν είναι η Βίβλος» οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης πριν μια εβδομάδα, στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι η συζήτηση με «τεχνικές προτάσεις» έχει πια εξαντληθεί, τα δύο μέρη μένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους και πλέον το θέμα απασχολεί σοβαρά και το Μέγαρο Μαξίμου.   Τώρα πλέον, είναι η κυβέρνηση που επείγεται να γεφυρωθεί η διαφορά, και θα πρέπει να φανεί ποιος θα κάνει το μεγάλο βήμα. Οι ελεγκτές δεν «καίγονται» να ολοκληρώσουν άμεσα την διαπραγμάτευση που κρατάει ήδη πάνω από πέντε μήνες, αλλά δείχνουν έτοιμοι να κλείσουν οριστική συμφωνία, αν μπορέσουν να παρουσιάσουν στους προϊσταμένος τους σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, τουλάχιστον μια δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει πράξη όλες τις μικρές και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ.     «Καυτή» ατζέντα   Η Τρόικα θεωρεί κομβικής σημασίας να υιοθετήσει η κυβέρνηση και τις 329 αλλαγές που περιλαμβάνει η λίστα του ΟΟΣΑ, τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων διεθνώς (γιατί έτσι η Ελλάδα θα βγει «πρωταθλήτρια» φέτος στις μεταρρυθμίσεις) αλλά και για λόγους ουσίας όπως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η καταπολέμηση των καρτέλ, η πτώση των τιμών κλπ.   Τα θέματα που θα απασχολήσουν στη σύσκεψη με τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη είναι:
1.    Μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ:  Η ελληνική πρόταση επιμένει ως τώρα στην εφαρμογή μόνον του 80% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού. Η Τρόικα όμως είναι αποφασισμένη να πιέσει αρκετά και δεν ικανοποιείται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων. Η ομάδα Τόμσεν δεν δέχεται καμία «έκπτωση» όσον αφορά στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, ενώ επιπλέον ζητάει περισσότερες αλλαγές στους κλάδους των φαρμακείων και των μεταφορών. Άλλη μία δύσκολη εκκρεμότητα είναι η κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, η οποία συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.   2.    Απλούστευση αδειοδοτήσεων: κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.
3.    Εμπορικές μισθώσεις: Η κυβέρνηση έχει μεν ήδη νομοθετήσει για το θέμα αυτό, αλλά η τρόικα εξακολουθούν να προβάλλει ενστάσεις, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Ειδικά για τα τουριστικά ενοίκια, το υπουργείο Ανάπτυξης παρέπεμψε στο Υπουργείο Τουρισμού.   4.    Μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης «κόκκινων» δανείων: Εχει επιτευχθεί συμφωνία για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί από το 2015 και μετά, αλλά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος του δανειολήπτη εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συζήτηση, για να διασφαλίσουν οι ελεγκτές ότι από την 1.1.2015 στη χώρα μας θα λειτουργεί ένα νέο σύστημα ρυθμίσεων, αντίστοιχο με εκείνο της Ιρλανδίας.