19042019Headline:

Σε συναγερμό το κέντρο της Αθήνας για τον ερχομό της Μέρκελ

 

Σε… γερμανικούς ρυθμούς κινείται η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, στη σκιά της «θεαματικής» επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός, που είναι εμφανώς ικανοποιημένος για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, περιμένει σήμερα τα θερμά λόγια της κυρίας Μέρκελ, ενώ επενδύει και στην ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Εξάλλου, η επαφή του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ διατηρείται σε καλό κλίμα, ενώ στην καγκελαρία έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αλλά και μετά ο έλληνας πρωθυπουργός.
Η κυρία Μέρκελ αναμένεται σήμερα στις επίσημες δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου να αναγνωρίσει τη συμβολή του Πρωθυπουργού στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Επίσης η καγκελάριος θα αναφερθεί με θερμά λόγια και στην έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι η έμπρακτη στήριξη του Βερολίνου για μια καλή λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σε μια ιδιαίτερα καθοριστική περίοδο για τη δικομματική κυβέρνηση, και ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η κυρία Μέρκελ, παρά την αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, θα τονίσει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η θετική πορεία που ακολουθεί η ελληνική οικονομία.
Η κυρία Μέρκελ θα παραστεί με τον Πρωθυπουργό στις τρεις το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Χίλτον», σε δύο φόρουμ, το ένα με νέους επιχειρηματίες και το άλλο με οικονομικούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε πεδία που ενδιαφέρουν τη Γερμανία για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, όπως π.χ. ενέργεια, απορρίμματα, υγεία, κ.ά.
Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τις πέντε και τέταρτο το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Αναμφίβολα, η στήριξη της κυρίας Μέρκελ αποτελεί για τον Πρωθυπουργό μια τονωτική, επικοινωνιακή ένεση, ενώ βασικός στόχος της καγκελαρίας είναι να αυξηθούν οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να προχωρήσει η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.
Το Ταμείο σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης που θα χορηγούνται κυρίως μέσω τραπεζών και αργότερα αναμένεται να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.
Η κυρία Μέρκελ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψή της στη χώρα μας, καθώς θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στη χώρα της αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ως «επιτυχή» την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με την καγκελάριο τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και θα εξετάσουν την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στο τραπέζι θα βρεθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.