26032019Headline:

Χαράτσι και το 2013 ζητά η τρόικα – Από το 2014 οι απολύσεις

 

Την παράταση και το 2013 της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), του γνωστού δηλαδή χαρατσιού της ΔΕΗ, φέρεται να ζήτησε η τρόικα. Παράταση για το 2014 φαίνεται πως παίρνουν και οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν στη διάρκεια της εβδομάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα ζήτησε τη συνέχιση της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέχρι το 2014, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το Σεπτέμβριο 2013.

Στη διάρκεια των επαφών τους με το οικονομικό επιτελείο, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να επισήμαναν πως το συγκεκριμένο χαράτσι είναι ο πλέον αποδοτικός φόρος και επειδή η προετοιμασία για την αντικατάστασή του δεν έχει προχωρήσει γρήγορα κινδυνεύει να χάσει η κυβέρνηση 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό 2013.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα δεν θέλησε να υπάρξει και αποδέσμευση του ενιαίου φόρου ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς θεώρησε πως αν ο φόρος βεβαιωνόταν με εκκαθαριστικά της ΓΓΠΣ απλά δεν θα καταβαλλόταν από τους φορολογουμένους.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από την εξέλιξη αυτή καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην τρόικα αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που ήδη καθιστούν δυσχερή την είσπραξη του χαρατσιού.

Παράταση και για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», οι απολύσεις στο Δημόσιο αναβάλλονται για το 2014. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε στην τρόικα ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσωπικού, το οποίο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο.

Κρίσιμο ορόσημο, αναφέρει η εφημερίδα, θα είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, που προτάσσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει τελικώς το 2014.

Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές ενδιάμεσες ημερομηνίες-σταθμοί για τις οποίες θα ελέγχεται από την τρόικα η εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου. Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τον Απρίλιο να προωθηθεί ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάζονται ήδη 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.

Το επόμενο ραντεβού με την τρόικα θα είναι τον Ιούνιο, με την έναρξη αξιολόγησης του συνόλου των φορέων που βρίσκονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, στη βάση του μοντέλου που θα προκύψει από την πιλοτική διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ορισμένους δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση μεταξύ άλλων σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ακόμη και πανεπιστήμια και να προχωρήσει η κατάργηση θέσεων.

Στη φάση αυτή θα επιχειρηθεί να βρεθούν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν για την κάλυψη αναγκών σε άλλους φορείς, ενώ οι υπόλοιποι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και σταδιακά μετά τη συμπλήρωση 12μήνου θα αποχωρούν. Από το σημείο αυτό και μετά, όπως αναφέρεται, θα μπορούν να υπάρξουν και δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για τις αποχωρήσεις σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.