15072019Headline:

Αναζητούνται τα κεφάλαια για κάλυψη της επαναγοράς

Στις μέγιστες τιμές από το εύρος διακύμανσης που είχε προσδιορίσει ο ΟΔΔΗΧ ανήλθαν οι τιμές των ομολόγων, που προσέφεραν εγχώριοι και ξένοι πιστωτές, γεγονός το οποίο αύξησε το κόστος της επαναγοράς και απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,29 δισ. ευρώ, προκειμένου να προσεγγιστεί ο αρχικός στόχος της μείωσης του χρέους.

Εγγραφο της Ευρωζώνης αναφέρει πως για να καλυφθεί η απόσταση από το στόχο, σχεδιάζεται η επαναγορά και των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI, δηλαδή των ομολόγων αλλοδαπού Δικαίου.

Η διάθεση των επιπλέον κεφαλαίων και η αξιολόγηση της διαδικασίας επαναγοράς θα αποτελέσει αντικείμενο του σημερινού Eurogroup, το οποίο παράλληλα αναμένεται να εγκρίνει την εφαρμογή του ευρύτερου σχεδίου μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς επίσης και την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του buy back, που ανακοινώθηκαν επισήμως χθες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το συνολικό ύψος των προσφορών για επαναγορά ομολόγων ανήλθαν σε 31,86 δισ. ευρώ, αλλά η μέση προσφερόμενη τιμή κατά τη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 33,8%, αισθητά πάνω από τις προσδοκίες του Eurogroup και του υπουργείου Οικονομικών, που ανέμεναν πως η μέση τιμή θα διαμορφώνονταν στο 30%.

Το κόστος

Με βάση το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και τη μέση τιμή, το κόστος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επαναγοράς των συγκεκριμένων τίτλων διαμορφώνεται στο ποσό των 11,29 δισ. ευρώ.

Εναντι του αρχικού στόχου για τη διάθεση ποσού μέχρι 10 δισ. ευρώ, προκύπτει η ανάγκη επιπλέον ποσού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επαναγορά και να απορροφηθούν όλοι οι προσφερόμενοι τίτλοι.

Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει πως πρόθεση της Ελλάδας είναι η εξαγορά του συνόλου των προσφερόμενων ομολόγων, αλλά επειδή απαιτεί αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για εξαγορά θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει, από το αν οι πιστωτές της χώρας (Ευρωζώνη και ΔΝΤ αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος της τιμής, που ενσωματώνει και το τελικό κόστος επαναγοράς, διαμορφώθηκε στο 33,8% και όπως υπογραμμίζει ο ΟΔΔΗΧ, στους κατόχους ομολόγων θα δοθούν τίτλοι του EFSF εξάμηνης διάρκειας, την ημερομηνία διακανονισμού που ορίστηκε η 18η Δεκεμβρίου 2012.

Τι προβλεπόταν

Το αρχικό σχέδιο όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup προέβλεπε πως από τη διαδικασία επαναγοράς το ποσό που θα διαθέσει το ΥΠΟΙΚ είναι μέχρι 10 δισ. ευρώ, με το οποίο φιλοδοξεί να επαναγοράσει τίτλους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και να επιτύχει καθαρή μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Με βάση όμως τα δεδομένα της δημοπρασίας, η μέγιστη μείωση του χρέους που προκύπτει ανέρχεται σε 20,57 δισ. ευρώ ή 10,6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εφόσον απορροφηθούν όλες οι προσφορές. Το ποσό αυτό προκύπτει από το ύψος των προσφορών 31,86 δισ. ευρώ, μείον το ποσό που θα διατεθεί με ομόλογα του EFSF 11,29 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογηθούν τα συνολικά αποτελέσματα, όπως το κόστος επαναγοράς και το τελικό όφελος για το δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα εφαρμογής του σχεδίου μείωσης του χρέους.

Ακόμη αναμένεται να διευκρινιστεί πως ακριβώς θα καταβληθεί το δάνειο από τον EFSF, προκειμένου να πληρωθούν οι ομολογιούχοι που αποδέχτηκαν την ανταλλαγή, αλλά κυρίως εάν θα πρόκειται για έξτρα δανεισμό ή αν θα προκύψει από την ανακατανομή των δόσεων που είναι προγραμματισμένες για το 2013.

Στις μέγιστες τιμές

Κατά την προκήρυξη της επαναγοράς, ο ΟΔΔΗΧ είχε προσδιορίσει ένα εύρος τιμών εντός του οποίου θα γίνονταν δεκτές οι προσφορές, ορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες τιμές.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των ομολόγων, οι προσφορές υποβλήθηκαν ζητώντας τις μέγιστες τιμές, καθώς οι θεσμικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μαζικές προσφορές και ανταγωνισμός ως προς τις τιμές που θα αποδέχονταν το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ξένου Δικαίου

Θέμα επαναγοράς και των ομολόγων ξένου Δικαίου που έμειναν εκτός και του PSI του περασμένου Μαρτίου θέτει έγγραφο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κίνηση αυτή η αποσκοπεί στην κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκάλεσε το σχετικά μικρό ενδιαφέρον στην επαναγορά. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι για επιτύχει το στόχο μείωσης του χρέους η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να προσφερθεί να επαναγοράσει ομόλογα που είχαν εκδοθεί πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους τον περασμένο Μάρτιο. Το έγγραφο, που φέρει χθεσινή ημερομηνία, που σημαίνει πως οι συντάκτες του έλαβαν υπόψη τα αποτελέσματα της επαναγοράς, αναφέρει ότι «το ποσό που συγκεντρώθηκε από την επαναγορά χρέους έφτασε τα 31,9 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,5% έως το 2020».

Ωστόσο, στις 27 Νοεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούσαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Αθήνα, η προσδοκία ήταν ότι με την επαναγορά το χρέος θα μειωνόταν κατά 11% του ΑΕΠ, με σκοπό να πέσει στο 124% έως το 2020, από το περίπου 190% που αναμένεται να φτάσει το 2013.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, το 1,4% που υπολείπεται από την επαναγορά χρέους θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναγορά των ομολόγων που εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» στις αρχές του έτους.

«Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν πρόσθετα περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, ώστε η απόδοση των πρόσθετων έκτακτων μέτρων να φτάσει το 1,4% του ΑΕΠ υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς ισοζυγίου το 2013, όπως ορίζεται στο μνημόνιο», αναφέρεται σε μια υποσημείωση του εγγράφου.

Προσχέδιο της Κομισιόν

Η επαναγορά και των ομολόγων αλλοδαπού Δικαίου, που έμειναν εκτός PSI περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (Φ. «Ν», 30 Νοεμβρίου).

Στο σχετικό κείμενο υπολογίζει την ονομαστική τους αξία σε περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, δύο από τους συγκεκριμένους τίτλους πληρώθηκαν στο 100%, οπότε οι κάτοχοί τους δεν έχουν ιδιαίτερα κίνητρα για επαναγορά με απώλειες.

Βεβαιότητα για αποδέσμευση της δόσης

Τη βεβαιότητα ότι σήμερα θα δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Η δόση θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

«Η Κομισιόν αναμένει (σήμερα) απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , Ολι Ρεν. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει κανένα από τα ανοικτά θέματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

«Τα αποτελέσματα της επαναγοράς είναι ικανοποιητικά, είμαστε σε τροχιά σε σχέση με τις αποφάσεις που είχαμε λάβει (για την επαναγορά), έχω βάσιμες ελπίδες να πιστεύω ότι το Εurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Προς την ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του Εurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει ότι «εάν η απόκλιση από το στόχο είναι μικρή, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα βρεθεί λύση, αντίθετα εάν είναι μεγάλη, θα χρειαστεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση».

Η απόκλιση του 1,29 δισ. ευρώ θεωρείται μικρή στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα καλυφθεί σήμερα το πρωί. Χθες έγινε τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup για να προετοιμάσει τη σημερινή συζήτηση των υπουργών και συζήτησε τα διάφορα σενάρια, όπως την κάλυψη του ποσού από το υφιστάμενο δάνειο που θα λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ακόμη μέσω της έκδοσης ομολόγων. Εκείνο που φαίνεται πιο δύσκολο είναι να εγκριθεί πρόσθετο ποσό.