21032019Headline:

Αποφάσεις με δόσεις: Όλα ανοιχτά στο σημερινό Eurogroup

Σε κατ’ αρχήν πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να περιμένει «στα καρφιά» την εκταμίευση της πολύπαθης δόσης και την διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους να δημιουργεί ερωτηματικά για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα η Ελλάδα πηγαίνει στο Eurogroup «χωρίς εκκρεμότητες» ενώ η τρικομματική κυβέρνηση, διά στόματος Βενιζέλου και Κουβέλη, καλεί τους εταίρους να εκταμιεύσουν τη δόση. Όπως συνήθως δεν λείπουν οι αμφίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που καλλιεργούν το θολό κλίμα.
Πηγές της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, υπογράμμιζαν χθες ότι το «τοπίο» θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει και το σχέδιο των αποφάσεων, που θα υποβάλει το απόγευμα στο Εurogroup. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τα πάντα θα κριθούν από την τελική στάση που θα κρατήσει εκ μέρους του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Υπογραμμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει είτε για «κούρεμα» των δανείων των Ευρωπαίων πιστωτών προς την Ελλάδα είτε για προωθημένες αποφάσεις που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο.

Στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, δήλωναν αισιόδοξοι με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν να δηλώνει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς συζητήσεις με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία στη συνεδρίαση του Εurogroup».

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο αποψινό Eurogroup εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών.

Χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν στο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα θα εγκρίνουν σήμερα την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 44 δισ. ευρώ, αλλά η καταβολή της θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Βάσει του σεναρίου αυτού η τρόικα θα ελέγξει στις 28 Νοεμβρίου το αν οι ελληνικές δεσμεύσεις έχουν εκπληρωθεί και το Eurorgoup θα λάβει την τελική απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης στις 3 Δεκεμβρίου. Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα της δόσης στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο Eurogroup αναμένεται και μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και με τον οποίο θα καλυφθεί η χρηματοδότηση της διετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η συμφωνία θα αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -2016. Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν από τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ προς έγκριση στα εθνικά τους κοινοβούλια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 30 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροές η Ευρωζώνη εξετάζει την επαναγορά ελληνικού χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή αγορά έναντι 7,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει για τις επαναγορές αυτές μέρος της δόσης των 44 δισ. ευρώ και μέρος από τα κέρδη που θα επιστρέψει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα.

Αμφίσημες δηλώσεις

Την ελπίδα και την επιθυμία να επιτευχθεί σήμερα Τρίτη μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους Ελλάδα εξέφρασε ο Γάλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Ελπίζω και επιθυμώ να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος», τόνισε.

Αμφίβολη θεωρεί η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν την έγκριση για καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών. Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.