23102018Headline:

Ποιοι έχουν ευθύνες για την καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Σας έχω πει στο παρελθόν, αλλά και σε πρόσφατα άρθρα, την ευθύνη που έχουν ορισμένοι για το γεγονός ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τις αρχές του 2010.

Να υπενθυμίσω άλλη μια φορά, ότι ο κόσμος δεν κατέρρευσε από το ελληνικό κούρεμα, η πυροδότηση των CDS ήταν μη γεγονός και οι ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές δεν είναι σε καλύτερη μοίρα, διότι οι χασούρες που τελικά θα πάρουν θα προσεγγίσουν το 70% μακροπρόθεσμα.

Αν όμως είχε γίνει αυτό το 50% κούρεμα στο σύνολο των 300 δισ. χρέους στις αρχές του 2010, σήμερα το συνολικό μας χρέος θα ήταν πολύ λιγότερο. Επίσης, αν η πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με το κούρεμα, είχε κάνει έστω και λίγες πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές από το 2010, είμαι 100% σίγουρος ότι σήμερα θα ήμασταν σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είμαστε τώρα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα. Γιατί έχει καθυστερήσει άλλη μια αναδιάρθρωση που είναι εξίσου σημαντική (αν όχι σημαντικότερη) και επηρεάζει την πραγματική οικονομία πολύ περισσότερο από την ικανότητα του κράτους να πληρώσει ή όχι.

Ομιλώ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ή αυτό που λέμε εδώ και τόσο καιρό, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το τραπεζικό σύστημα είναι ουσιαστικά ζωντανό νεκρό (zombie) εδώ και δυο χρόνια περίπου. Δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στο πόσες επιχειρήσεις που ενώ κάνουν ακόμα μεγάλους τζίρους, δεν μπορούν να πάρουν έστω ελάχιστη πίστωση για τις καθημερινές τους ανάγκες. Και ο λόγος δεν είναι ότι οι τράπεζες δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν, διότι δεν έχουν λεφτά.

Ένας φίλος χτες με ρώτησε, “καλά τι τα έχουν κάνει οι τράπεζες όλα αυτά τα λεφτά”;

Η απάντηση είναι ότι τα έχουν χάσει. Όχι μόνο έχουν χάσει τα λεφτά των αυξήσεων των τελευταίων ετών, αλλά έχουν απολέσει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους από την ίδρυση τους. On a mark to market basis λέω στον φίλο μου, οι τράπεζες έχουν αρνητική αξία.

Οι τράπεζες όμως δεν έπαθαν αυτή τη ζημιά ξαφνικά με το κούρεμα -την έχουν πάθει εδώ και πολύ καιρό. Το κούρεμα απλά επισημοποιεί λογιστικά τη χασούρα. Το γεγονός ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών αδυνατούν να δανείσουν λεφτά, είναι απόδειξη ότι οι τράπεζες έχουν απολέσει τα ίδια τους κεφάλαια εδώ και πολύ καιρό και όχι μετά το κούρεμα.

Το ερώτημα λοιπόν που έχω εγώ είναι, γιατί ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Για ποιο λόγο δεν έγινε πριν τουλάχιστον ένα χρόνο και για ποιο λόγο είναι ανάγκη να πτωχεύσει ένα μεγάλο μέρος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης ρευστότητας (που τελικά καταντά πολλές επιχειρήσεις μη βιώσιμες), όταν πολλά από τα προβλήματα μπορούσαν να λυθούν, αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι γίνει προ καιρού;

Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη της καθυστέρησης και δεν θα κάνω εικασίες και δεν θα συνωμοσιολογήσω. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτή η καθυστέρηση έχει κοστίσει πάρα πολύ μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να κοστίζει στην ελληνική οικονομία, όσο καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτή την καθυστερήσει και έχουν ονόματα και διευθύνσεις.

Διότι όταν μια εταιρεία πτωχεύσει, σαν αποτέλεσμα του ότι δεν μπορούσε να πάρει πίστωση για να χρηματοδοτήσει μια παραγγελία από πελάτη εξωτερικού για παράδειγμα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον, να σηκώσει κεφάλι ξανά αυτή. Με λίγα λόγια, όταν μια παραγωγική επιχείρηση κλείσει, θα κλείσει για τα καλά και δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα να επανέλθει στη ζωή. Με αποτελέσματα όχι μόνο να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να χαθεί και αυτό το αναλογικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας.

Εγώ τουλάχιστον, θα αναζητήσω αυτές τις ευθύνες (ειδικά αν εκλεγώ). Αν μη τι άλλο, για να υπάρχει καταγραφή του ποιοι ευθύνονται, άσχετα αν κανένας τελικά δεν λογοδοτήσει. Τουλάχιστον να είναι εις γνώση όλων το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και να έχει επίγνωση ο ελληνικός λαός για την ζημιά που έχει γίνει, λόγω αυτής της καθυστέρησης.