16022019Headline:

Το Eurogroup «προ των πυλών»

Η κυβέρνηση κλείνει τα τελευταία μέτωπα πριν το Eurogroup της Τρίτης. Υπήρχαν «μερικοί παλαβοί» μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων του, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές κατά τα έτη 2015-2016 ο Γιεργκ Άσμουσεν.

«Πανέτοιμη» για τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη είναι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Mέγαρο Μαξίμου όπου από το πρωί της Κυριακής ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη με στόχο τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων.

“Από χθες έχει ξεκινήσει στην ουσία. Συνεχίσαμε σήμερα. Τελειώσαμε όλες τις εκκρεμότητες πια, μα όλες. Η μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου βγήκε σήμερα, η άλλη θα βγει αύριο. Η σημερινή είχε να κάνει ακριβώς με τον δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, αυτόματο μηχανισμό ελέγχου. Θα την είδατε, δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Τώρα όσον αφορά την αυριανή, έχει να κάνει με συμπλήρωμα του νόμου, που ψηφίσαμε στις 7 Νοεμβρίου» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «εμείς είμαστε πανέτοιμοι για την Τρίτη. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα πια από μέρους μας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει και μία ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής, απάντησε «ναι, νομίζω ναι»,

Ερωτηθείς εάν περιμένει την Τρίτη να δώσει το Eurogroup το «πράσινο φως» για να μπει σε διαδικασία η εκταμίευση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως δεν θέλει να πει τίποτα ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους διευκρίνισε ότι «συμβάλλουμε στη συζήτηση κι εμείς».

Αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύονται απο αυτά, των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σ’ αυτή προβλέπονται κανόνες παρακολούθησης ανά μήνα και ανα τρίμηνο της πορείας των εσόδων και των δαπανών των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ( και Ιδιωτικού ) Δικαίου της γενικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ καθώς και η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους του προϋπολογισμού τους. Μάλιστα στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Αυτό μεταξύ άλλων θα συνεπάγεται, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων τους απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις.

Αναλυτικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει τα ακόλουθα:

– Τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και κάθε άλλου υπουργείου ξεχωριστά έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα και προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους.

– Τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του κάθε υπουργείου των φορέων που εποπτεύει.

– Σε περίπτωση που διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% απο τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί για κάθε υπουργείο ή φορέα γενικής κυβέρνησης περικόπτεται με απόφαση του Διευθυντή Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ποσό ίσο με αυτό της απόκλισης των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, των επιχορηγήσεων ή της απόδοσης πόρων ( για φορείς της γενικής κυβέρνησης).

– Σε περίπτωση που στους εποπτευόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα διαπιστώνεται απόκλιση άνω του 10% απο τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί προηγουμένως τα παραπάνω μέτρα ο υπουργός Οικονομικών ορίζει επόπτη οικονομικών υπηρεσιών οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίζονται με απόφασή του.

– Απο 1.1/ 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων του δημοσίου για σκοπούς άλλους πλην των επενδύσεων

– Για τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους άνω του 10% αναστέλλεται επίσης η καταβολή των αμοιβών του Διοικητικού τους Συμβουλίου ώς την κάλυψη των αποκλίσεων. Εάν μάλιστα τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά τους αποκλίνουν σε ποσοστό άνω του 10%η θητεία των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του φορέα στον οποίο παρουσιάζεται η απόκλιση λήγει αυτοδίκαια.

– Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώνει απόκλιση απο τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους ενός ΟΤΑ άνω του 10% εισηγείται μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων. Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα διόρθωσης τότε υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Στην περίπτωση αυτή ο ΟΤΑ θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται : ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους, αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις, περιορισμό των δαπανών του μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές άλλες απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Μοσκοβισί: Υπήρχαν «μερικοί παλαβοί» στο Eurogroup

Υπήρχαν «μερικοί παλαβοί» μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων του, εμπιστεύτηκε σε ομάδα τηλεοπτικού δικτύου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος σε σύνοδο του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε σήμερα στην εκπομπή «Dimanche +».

Στο ρεπορτάζ αυτό, μια ομάδα του καναλιού Canal + ακολουθεί τον υπουργό στις Βρυξέλλες, όπου αυτός μετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό που διακυβεύεται για τον Μοσκοβισί είναι να εξασφαλιστεί μια παράταση δύο ετών για να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει τα χρέη της.

Πριν από τη σύνοδο, ο υπουργός, ο οποίος συνδιαλέγεται με τους συνεργάτες του, επισπεύδει μία μακρά συζήτηση: «αυτό φαίνεται μέτριο (…) δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη».

Πέντε ώρες αργότερα, στο τέλος της συνόδου, οι υπουργοί συμφωνούν να δώσουν την παράταση των δύο ετών.

Σε ερώτηση που του έκανε το Canal +, ο Μοσκοβισί εμπιστεύτηκε ότι αναγκάστηκε «να εκνευριστεί μία ή δύο φορές με έναν υπουργό, τον οποίο δεν κατονομάζει, που έμοιαζε να θεωρεί ότι τίποτε δεν θα συνέβαινε στην Ελλάδα». «Υπάρχουν πάντως μερικοί παλαβοί μέσα στην αίθουσα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

“Εσείς γίνατε ο υπερασπιστής της Ελλάδας;» τον ρώτησαν. «Ναι, ήταν απαραίτητο, αλλά γι’ αυτό έπρεπε να υψώσω την φωνή. Ένας δίκαιος υπερβολικός θυμός, καταρχήν ανακουφίζει και έπειτα είναι αποτελεσματικός», πρόσθεσε.

Στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια θα συμφωνήσει το Eurogroup της Τρίτης, ενώ οι αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια θα ληφθούν αργότερα, τόνισε μιλώντας απόψε στο κρατικό γερμανικό δίκτυο ZDF το μέλος του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν. Ο κ. Άσμουσεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και κατά τα έτη 2015-2016.

“Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να διευθετήσουμε την χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς έντιμος κα να πει ότι δεν περιμένουμε στ αλήθεια η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν. Σε ό,τι αφορά πάντως το ενδεχόμενο χορήγησης νέων δανείων, το στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι τα δάνεια από μόνα τους δεν βοηθούν, καθώς αυξάνουν μακροπρόθεσμα το χρέος. «Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις οι οποίες δεν ανεβάζουν ταυτόχρονα το χρέος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους ή η μείωση των επιτοκίων στο ισχύον χρέος», πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr