19042019Headline:

Le Monde: Προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτητοποίηση από τους δανειστές

 

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, με 5ετές ομόλογο για άντληση 3 δισ. ευρώ, ήταν κατά κύριο λόγο ένα πολιτικό στοίχημα, γράφει η Monde. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στην κυβέρνηση επικρατεί ευφορία για το «μεγάλο βήμα απογαλακτισμού από τους δανειστές», ωστόσο επισημαίνει ότι αυτή η έξοδος στις αγορές, δεν συνεπάγεται την αυτόματη επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που κάνουν ακόμη τον κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους.

Από τον Ιούνιο του 2010 η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, αλλά σήμερα οι συνθήκες μοιάζουν ευνοϊκές για την επιστροφή της, με την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά υπόσχεται ότι η επιστροφή στις αγορές θα είναι μια πραγματική επιτυχία και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, το ενδιαφέρον των αγορών δείχνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η επιχείρηση της επανόδου είχε μικρό ρίσκο σημειώνει η Monde. Πρώτον επειδή η Ελλάδα, θα ωφεληθεί- όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία- από την επιστροφή των επενδυτών στην ευρωζώνη και κυρίως επειδή η Αθήνα επέλεξε να περιορίσει το ρίσκο, στοχεύοντας σε ένα σχετικά μικρό ποσό, ενώ πριν την έκδοση του ομολόγου, η χώρα «βολιδοσκόπησε» μέσω διεθνών τραπεζών τους επενδυτές για τις τιμές και τα ποσά που είναι πρόθυμοι να δεχθούν.

«Με αυτές τις κινήσεις, το ρίσκο είναι σχεδόν μηδενικό, αφού το επίπεδο ζήτησης είναι γνωστό εκ των προτέρων», λέει ο Τιμπό Μερσιέ, της BNP Paribas.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία κέρδισε ξανά την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Φθάνοντας το 175% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει, χωρίς νέα αναδιάρθρωση» εκτιμά άλλος αναλυτής, ενώ ο Κρ. Ντεμπίκ της Saxo Banque υποστηρίζει ότι ο λόγος που ο Α. Σαμαράς επιθυμεί να επιστρέψει στις αγορές, «είναι για να κερδίσει πόντους στα μάτια των Ελλήνων».

Για την κυβέρνηση η επιχείρηση της επιστροφής είναι κυρίως μια πολιτική επιχείρηση την οποία προετοίμαζε εδώ και εβδομάδες. Πρόσφατα εξασφάλισε και την εκταμίευση της επόμενης δόσης της διεθνούς βοήθειας, το πρώτο τμήμα της οποίας θα δοθεί εντός του Απριλίου, ενώ έγιναν ανακοινώσεις και για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μεγάλο βήμα εμπρός και θέλει να πείσει τον λαό ότι ναι μεν έκανε πολλές θυσίες, αλλά πλέον πλησιάζει στην έξοδο από το τούνελ και στον απογαλακτισμό από τους διεθνείς δανειστές με αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές.

Οι 20.000 άνθρωποι που κατέβηκαν στους δρόμους, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη, έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη, αναφέρει η εφημερίδα, μεταφέροντας την αγανάκτηση ενός διαδηλωτή:

«Μας πουλούν την επιστροφή στις αγορές, σαν το θαύμα της χρονιάς, αλλά σε τι χρησιμεύουν αυτά τα χρήματα; Στην αποπληρωμή του χρέους που συνεχίζει να συσσωρεύεται!».