Έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων των πανεπιστημίων

Έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και των προέδρων Δ.Ε. των πανεπιστημίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων των πανεπιστημίων, τα οποία μεταφέρονται υποχρεωτικά στην ΤτΕ, ώστε να αξιοποιηθούν για τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου μέσα από τη μετατροπή τους σε repos.

Την ίδια στιγμή, θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης -που προειδοποιούν μάλιστα για προσφυγή στο ΣτΕ- έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα διοικητικά συμβούλια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως με αντικείμενο συζήτησης την επίμαχη ΠΝΠ, έχοντας απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό ο κ. Πατούλης ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι «πλήττεται ευθέως η ανεξαρτησία του θεσμού, τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ανατρέπεται κάθε δυνατότητα προγραμματισμού έργων, υπονομεύεται ξεκάθαρα ο αναπτυξιακός και κυρίως κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως έγραψε, επί της ουσίας «τιμωρείται» η τοπική αυτοδιοίκηση που «όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε -λόγω της αδυναμίας του κράτους- την κοινωνική συνοχή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στηρίζει εμπράκτως την εθνική προσπάθεια παρουσιάζοντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού, πρωτογενές πλεόνασμα 863 εκ. ευρώ».

Ανήσυχος για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Δημιουργούν δημοσιονομικό πανικό και πανικό στην αγορά με αυτή την πράξη», είπε μιλώντας στον Alpha 989, προειδοποιώντας ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ως προς τη συνέχιση προγραμμάτων».

Την πρόθεσή του να στραφεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επανέλαβε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης. «Θα στραφούμε στο ΣτΕ και θα ζητήσουμε προσωρινή αναστολή εκτέλεσής της», είπε ο κ. Μπακογιάννης στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, η ΠΝΠ ακυρώνει την λαϊκή εντολή της αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφορα το πνεύμα του Συντάγματος. «Έρχεται η κυβέρνηση και λέγοντας ‘’αποφασίζω και διατάζω’’ παίρνει τα διαθέσιμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν ξέρουν εάν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενημέρωσε τους δημάρχους των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρετού για την απόφαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμίνης, από τη Βιέννη, υποστήριξε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττει την αυτοτέλεια των δήμων και τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Πρόσθεσε ότι «εκτός από το γεγονός ότι είναι προδήλως αντισυνταγματική, αιφνιδιάζει τους δήμους, οι οποίοι βλέπουν να πλήττεται βάναυσα η αυτοτέλειά τους και να απειλείται η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και την αστική ανάπτυξη».
Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής σχολίασε ότι η Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρηθεί. Είναι απαραίτητο, είπε, για την οικονομία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας καθώς και για τη διασφάλιση ενός ανεκτού επίπεδου ποιότητας ζωής, αποτελεί κλειδί για την επιτυχημένη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος μιλώντας στον Alpha 989 είπε ότι «το μπλοκάρισμα των καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό». «Καταλύεται η οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων και μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κακή ψυχολογία στην αγορά», σημείωσε.

Αντίθετος στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου Πατρέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης Κ. Πελετίδης. Όπως προειδοποίησε ο κ. Πελετίδης «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η δημοτική Αρχή «θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές».

Ωστόσο δεν λείπουν και οι «φωνές» που χαρακτηρίζουν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης. Η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ξεκαθάρισε χθες με ανακοίνωσή της ότι «δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση και στοχεύει στο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη λύσης».

«Ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί ωστόσο να μην υποκρύπτει καταστροφικές λογικές για την ελληνική οικονομία, όπως λογικές κατασχέσεων και ρήξεων, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη παρούσα νομισματική θέση της χώρας», σημείωνε.