Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για το κύμα προσφύγων

Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου, το οποίο και αναμένεται να ενταθεί σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την αυξημένη ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκπονεί ήδη ένα έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το ζήτημα οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταλογίζουν στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τα κονδύλια της Ε.Ε., αν και γνώριζε ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις και παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα.

Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού, παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

«Περιμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Για θράσος του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για μη αξιοποίηση κονδυλίων της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ρεύματος προσφύγων πολέμου που δέχεται η χώρα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.

«Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Για παιχνίδι με τα σύνορα και με τη φωτιά κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, τονίζοντας ότι η το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε «αποθήκη ανθρώπων» και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία χώρα με ανοιχτά σύνορα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης διαφωνούν σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστό το «αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης».

Το Ποτάμι κάνει αφορά και στη Frontex, παρατηρώντας ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η εκδίωξή της, ενώ συμπληρώνει ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν «πάρτι» σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι στοιβάζονται σε προαύλια σχολείων και ερειπωμένα κτίσματα στα νησιά.

Συνεχίζοντας, το Ποτάμι χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως «μεγάλο εθνικό θέμα» και καλεί την κυβέρνηση «να καταλάβει όσο είναι ακόμα καιρός ότι δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα στο οποίο θα μπορούν να πειραματίζονται οι συνιστώσες της».

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι αν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί, θα επιφέρει πολλά δεινά στα νησιά, στον Έβρο και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Το Ποτάμι ζητεί από την κυβέρνηση την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με χρήματα όλης της Ευρώπης.

Παράλληλα, ζητεί συνεννόηση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά και συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να
αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα, άρα στην Ευρώπη, για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις.

Συνεχίζοντας, το Ποτάμι κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου θεσμικού και νομικού πλαισίου, που θα δίνει τέλος στις εκκρεμότητες με τους μετανάστες κάνοντας σαφείς τις προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα, ενώ συμπληρώνει ότι πρέπει να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα.

«Η τακτική της “μη πολιτικής”, που επιλέγει η κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς (από τις καταλήψεις μέχρι τις παραχωρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις) -αν επικρατήσει και στο θέμα της μετανάστευσης- θα δημιουργήσει σύντομα ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία και τη χώρα», καταλήγει το Ποτάμι.