Ένταση με φωτιές σε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων έξω από το Πολυτεχνείο

Επεισόδια με φωτιές σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα και οδομαχίες σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Μ.Τρίτης έξω από το Πολυτεχνείο, έπειτα από πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αλληλέγγυοι των κρατούμενων απεργών πείνας.

Στη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

Περίπου 70 άτομα πέταξαν μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα, κυρίως στην οδό Στουρνάρη, ενώ από την πλευρά της αστυνομίας έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

Ορισμένοι νεαροί μπήκαν στο Πολυτεχνείο και από εκεί εξαπέλυαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών με ρίψεις αντικειμένων και μολότοφ.

Στις φλόγες τυλίχτηκε και μέρος της σκαλωσιάς με τα προστατευτικά έξω από το Πολυτεχνείο.

Η κατάσταση παρέμεινε ιδιαίτερα τεταμένη περίπου μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Κλειστή ήταν η οδός Πατησίων.

Νωρίτερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων ζητούσαν κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, αλλά και του «κουκουλονόμου».

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε μέχρι τη Βουλή και στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές κατέβηκαν προς την Ομόνοια.

Φτάνοντας στη Βουλή, διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία έγραψαν συνθήματα με σπρέι στον τοίχο του προαυλίου της Βουλής στα «λουλουδάδικα».

image

«Ούτε τύπου Γ’ ούτε κανονικές, μπουρλότο και φωτιά σε όλες τις φυλακές», «Πόλεμος στη Δημοκρατία», «Τη Δημοκρατία δεν την προσκυνάς», «Μπάτσοι θα σας φάνε τα παιδιά σας».

Στη διάρκεια της πορείας άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στην τζαμαρία ενός καταστήματος.

Παραιτήσεις ζήτησε η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη.

«Ανενόχλητοι κουκουλοφόροι επιδόθηκαν και πάλι στο αγαπημένο τους σπορ, τους βανδαλισμούς. Την ίδια στιγμή που ο ένας υπουργός γράφει άρθρα καταγγέλλοντας την ίδια την Κυβέρνηση, ο άλλος καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και όλοι μαζί αδυνατούν να προστατέψουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Αν κάποιοι δεν μπορούν ας παραιτηθούν. Πάντως άλλη ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει» αναφέρει ο κ. Καραγκούνης.

«Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση, αλλά και οι καθ’ ύλην αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, να μένουν απλοί θεατές μπρος στις καταστροφές της περιουσίας των συμπολιτών μας, όταν μάλιστα προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι κατά της ζωής συνανθρώπων μας; Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η έκνομη κατάσταση;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.