Έσπεν Άιντε: Αμοιβαία βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε από την Αθήνα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, μετά τις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αναστάσιο Μιτσιάλη.

Ο κ. Άιντε τόνισε ότι χρειάζεται αμοιβαία βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Έρογλου, έχουν δεσμευθεί για την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι θα είναι επωφελές και για τις δυο κοινότητες εάν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι η σταθερότητα θα λειτουργούσε καταλυτικά και για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση του κ. Άιντε από το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι είχε μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Άιντε είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός που έχει τη νορβηγική εμπειρία σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και έχει «μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία υποστηρίζουμε, να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο του 2014».