«Όχι» στη μεταφορά διαθεσίμων από ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχες

Κοινό μέτωπο για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδαςαποφάσισαν να συγκροτήσουν Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), καθώς και κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του αυτού του στόχου.

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ ζητούσε την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Σε ψήφισμά του, το δ.σ. της Ένωσης καταγγέλλει ως απαράδεκτη «τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ.

Κρίνει επίσης μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο δ.σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, γι’ αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής, όπως λέει, διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Επίσης καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους».

Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Πάντως, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης διέψευσε τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν, με αφορμή τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» και την αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες, ότι «η κυβέρνηση αυτή ενεργεί ως δικτάτορας».

Όπως επισήμανε, «ουδέποτε χρησιμοποίησε αυτές τις μειωτικές εκφράσεις» και σημείωσε ότι «αυτό που έκανε ήταν να διατυπώσει την έντονη δυσαρέσκεια της αυτοδιοίκησης, για τη μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και στην απόφασή της να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων».

Και οι Περιφερειάρχες αρνούνται για την ώρα να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα, μέχρις ότου υπάρξει συνάντηση με
τον Πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει

στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» σημειώνει.
Τονίζει όμως ότι είναι αντίθετη «σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

«Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» καταλήγει.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιστά υποχρεωτική τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εντός 15νθημέρου, των ταμειακών διαθεσίμων και των κεφαλαίων των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε από τους δημάρχους «να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους για τις επόμενες 15 ημέρες» και τα υπόλοιπα χρήματα των διαθεσίμων κονδυλίων να τα μεταφέρουν στην ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, ο δανεισμός δεν θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, ενώ εάν οι δήμαρχοι χρειαστούν περισσότερα χρήματα θα μπορούν με αίτησή τους να τα λάβουν εντός δύο ημερών.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των κονδυλίων στους δήμους μετά το πέρας της δίμηνης περιόδου.

Την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Παράλληλα, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και ο συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών του Δημοτικού Συμβουλίου με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα».