Αβραμόπουλος: Δεν διανοούμαι την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός του πυρήνα της Ευρώπης

Σαφές πολιτικό μήνυμα έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας, ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν διανοείται πως θα υπάρξει κυβέρνηση, η οποία θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα: «Γνωρίζω ότι η Ελλάδα προβληματίζεται, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για τη συνθήκη του Δουβλίνου. Κάτι πρέπει να αλλάξει».

Αποδεικνύεται ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης είναι σε λάθος κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να χαράξει μια εθνική στρατηγική.

Στις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και πως η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει διπλή αλληλεγγύη, τόσο των πολιτών προς τους μετανάστες, αλλά και από την ίδια την ΕΕ προς τις χώρες που βρίσκονται στα όριά της και δέχονται τα κύματα των μεταναστών.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται τις πιέσεις των μεικτών μεταναστευτικών ροών και τόνισε πως συμφώνησε με τον κ. Αβραμόπουλο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική μεταναστευτική πολιτική μακράς πνοής, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ακολούθως σημείωσε πως «πρέπει να δούμε την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ».

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος λέγοντας πως το θέμα εξαρτάται πρωτίστως από τα κράτη-μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με σημείωμα που διένειμαν συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου, η Ελλάδα θα λάβει από την ΕΕ, για την περίοδο 2014-2020, 460,7 εκατομμύρια ευρώ. Για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ένταξη θα λάβει 259,3 εκατ., για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. για τον εξοπλισμό της Frontex 14 εκατ. ευρώ και για την Εσωτερική Ασφάλεια 14 εκατ. ευρώ. Τέλος αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η χώρα δεν είναι μόνη και πως η Ευρώπη είναι δίπλα της.

Κατά τη συνάντησή τους υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ώστε οι εν εξελίξει συζητήσεις να έχουν όφελος και για τη χώρα και για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι πρέπει η Ελλάδα να χαράξει εθνική πολιτική για τη διαπραγμάτευση.

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε μήνυμα φιλίας από τον φίλο της Ελλάδας πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.