Αισιόδοξη για την Προεδρική εκλογή στην Ελλάδα η Αγκ. Μέρκελ

Την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα.

Όπως είπε ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, αν και υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, σήμερα η κατάσταση δεν συγκρίνεται με το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε. «Πριν από δυόμισι χρόνια υπήρχαν ορισμένοι που διερωτούνταν κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αν η ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιόν πρωθυπουργό θα συνεχίσει.

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια, έτσι ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε πάντως, ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.