Αισιόδοξη η κυβέρνηση για συμφωνία με τους δανειστές εντός της εβδομάδας

Εν αναμονή της απάντησης της τρόικας η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και οι δύο πλευρές να περάσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Report from Berlin» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης «θα συζητήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου τους όρους της παροχής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα», προεξοφλώντας επί της ουσίας ότι μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα έρθουν σε μία μορφή συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην συγκυβέρνηση επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία, πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ψήφιση το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στη Βουλή του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνουν, τα νέα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο και όχι στον προϋπολογισμό, ο οποίος ενέχει και ψήφο εμπιστοσύνης και ουδείς επιθυμεί να συμπέσει με τα νέα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν και την πιθανότητα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να αποφευχθεί μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα θα λάβει χώρα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, παρουσία των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου και του τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.