Αλ. Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή για «σχέδιο έκτακτης ανάγκης»

«Σαχλαμάρες» και «συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απόπειρα ποινικοποίησης του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης που συνέταξε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι έγινε με εντολή του για να προστατευθεί η χώρα και όχι για να βρεθεί εκτός ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά η οποία είπε ότι πρόκειται για «σκάνδαλο», και απηύθυνε δριμύ κατηγορώ για σκάνδαλα προηγούμενων κυβερνήσεων, αναφέροντας ονομαστικά τις περιπτώσεις Βενιζέλου και Παπασταύρου.

«Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε και δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης ασφαλώς και είχαμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλούσατε αν δεν είχαμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Παρακολουθώ, και δεν σιωπώ, μία περίεργη και πρωτοφανή προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, η προσπάθεια της κυβέρνησης επί 5 μήνες να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι κατανοητό κάποιοι να το κάνουν γιατί αισθάνονται ότι στα δικά τους χρόνια δεν έφθασαν στα όρια για να διασώσουν ότι μπορεί να διασωθεί σε μία ετεροβαρή σχέση, αλλά έπαιρναν ότι τους έδιναν οι δανειστές», είπε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης», η οποία «είναι απολύτως επικίνδυνη, καθώς θέλει, όχι μόνο να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια για να υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και γιατί θέλει τη χώρα να πηγαίνει ως πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει και συνεχίζεται».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ρωτήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Να απευθυνθείτε σε αυτούς που ετοίμαζαν το Grexit.

Απευθυνθείτε στην Κομισιόν. Δεν έχετε ακούσει τίποτα για το σχέδιο των 1.000 σελίδων;», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «αυτό για πρώτη φορά ακούστηκε το 2012. Το σχέδιο επικαιροποιείται διαρκώς και το παραδέχθηκε ο Γιούνκερ δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα. Ρωτήστε αυτούς τι περιλαμβάνει το σχέδιο των 1.000 σελίδων ή ρωτήστε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών που διαρκώς λέει ότι το σχέδιο είναι στο τραπέζι».

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά.

Υπενθύμισε ακόμη ότι στις 25 Απριλίου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά από συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι οι Υπουργοί ζήτησαν να αρχίσει προετοιμασία σχεδίου Β και ότι το ίδιο έχει δηλώσει και ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας. «Αν οι δανειστές το προετοίμαζαν, εμείς δεν έπρεπε να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας; Όχι μόνο έπρεπε, υποχρέωση είχαμε απέναντι στη χώρα και τους πολίτες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε εμφατικά: «Είναι σαν να βρίσκεται μία χώρα σε απειλή πολεμική και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της άμυνας ως φιλοπόλεμο επειδή καταρτίζει σχέδιο άμυνας».

«Φυσικά και είχα δώσει εντολή, αυτονοήτως, να ετοιμάσει σχέδιο άμυνας. Θα ήμουν πολιτικά αφελής αν δεν το έκανα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην Φ. Γεννηματά: «Αυτό για σας σημαίνει ότι προετοίμαζα την έκτακτη ανάγκη;».

Ο Πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση για το θέμα των σκανδάλων μετά από σχετική αναφορά της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρωτολογία της, ενώ παρείχε και προσωπική στήριξη στον Γ. Βαρουφάκη.

«Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή ποινικά παράνομη πράξη να ψάξετε στις κυβερνήσεις τις προηγούμενες. Όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα», είπε εμφατικά και κάλεσε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ψάξει για σκάνδαλα στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στο PSI, την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, στις μεταβιβάσεις ακινήτων του Δημοσίου προς το ΤΑΙΠΕΔ. «Αν θέλετε μπορείτε γι’ αυτά να ρωτήσετε μέλη των κυβερνήσεων στις οποίες υπηρετήσατε», σημείωσε και επισημαίνοντας πως «σήμερα που ανασαίνει η Δικαιοσύνη αυτές οι υποθέσεις βρίσκουν το δρόμο προς τα δικαστήρια».

«Το ΠΑΣΟΚ την κάθαρση την έχει κάνει. Παρέδωσε τη Δικαιοσύνη όσους έπρεπε και τα στελέχη αυτών βρίσκονται σήμερα στο δικό σας κόμμα, στη δική σας αυλή», του απάντησε η Φ. Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για «το νέο ΠΑΣΟΚ», το οποίο «παρακολουθεί τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας που εσείς, ως κυβέρνηση, δεν τις λαμβάνετε υπόψη».

«Ασχολείστε με τα μέτωπα του εσωτερικού σας, είστε όμηρος των συνιστωσών σας, αλλά δεν μπορεί να είναι όμηρος η χώρα», υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ότι τελείωσε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μιλά στη Βουλή σαν να μιλά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

«Αν η εντολή σας ήταν να υπάρχει αμυντικό σχέδιο, γιατί έγινε εν κρυπτώ; Γιατί ο Βαρουφάκης δεν ανέφερε ότι με την εντολή σας κάνει το σχέδιο αυτό και είπε ότι αν δημοσιοποιηθεί, θα το διαψεύσει; Είναι προφανές ότι εξ αρχής υπήρχε plan B. Το ερώτημα είναι εσείς πού βρίσκεστε. Εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες;», ρώτησε η Φ. Γεννηματά και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως συμπορεύτηκε «με αυτούς που είναι στο κόμμα της δραχμής». «Η δική σας θέση ποια είναι; Εγώ σηκώθηκα και έβαλα πλάτη την ίδια ώρα που εσείς και ο συνεργάτης σας ο κ. Καμμένος μας υβρίζετε» πρόσθεσε.

Ακόμη κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να αξιοποιήσει τη συναίνεση που του παρασχέθηκε από την αντιπολίτευση, ενώ είπε πως «είναι αστειότητες να μιλάτε για εκλογές την ώρα που δεν έχει καν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα. Εσείς θα έπρεπε να τα είχατε κλείσει αυτά τα θέματα».

«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια με τον Βαρουφάκη και άλλους αφελείς.

Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα όλοι (Ευρωπαίοι παράγοντες, συστημικά μήντια, όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) έλεγαν ότι το δημοψήφισμα είναι «ναι ή όχι στο ευρώ». «Αν ο στόχος μας ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, όταν πήραμε 62% στο δημοψήφισμα, γιατί δεν τη βγάλαμε; Καταλαβαίνετε τι σαχλαμάρες μας λέτε; Είστε και σοβαροί άνθρωποι» τόνισε χειροκροτούμενος.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, αλλά ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων», αλλά «θα τα εφαρμόσουμε γιατί είμαστε αναγκασμένοι».

«Μας ζητάτε την επιβολή εντός προγράμματος, που έχει αντιληφθεί όλος ο πλανήτης πως αυτό που έγινε δεν ήταν η συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος, αλλά η επιβολή ενός προγράμματος, να τη διαψεύσουμε και να πούμε “δεν καταλάβατε καλά, εμείς τα προτείναμε αυτά” και εγώ έμεινα εκεί μέσα 17 ώρες και τους παρακαλούσα να προσθέσουν και άλλα μέτρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ταυτίζεται με τους νεοφιλελεύθερους.

«Εσείς προσωπικά κυρία Γεννηματά, γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί ακολουθείτε την ίδια γραμμή που ακολουθούσε ο Βενιζέλος; Έχει καμία προοπτική ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας όταν ταυτίζεστε με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις;» ρώτησε και σημείωσε πως η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ταυτίζετε με την αγωνία των δανειστών».

Απαντώντας στο θέμα των σκανδάλων, ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Είπατε ότι τελειώσατε με τα σκάνδαλα στο ΠΑΣΟΚ επειδή στείλατε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι παραπάνω έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ από τον Ε. Βενιζέλο; Έτσι καθαρίζετε εσείς στο ΠΑΣΟΚ;»

Αναφερόμενος εκ νέου στο θέμα Βαρουφάκη ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:
«Ο Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για τα ρούχα που φοράει, για το ότι πηγαίνει διακοπές στην Αίγινα, αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι έκλεβε τα λεφτά του λαού, ότι είχε σχέδιο να στείλει την χώρα στα βράχια. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν Υπουργός δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προκάτοχός του Υπουργός Οικονομικών, δεν έκρυβε τις λίστες των φοροδιαφευγόντων στο γραφείο του όπως ο Ε. Βενιζέλος».

«Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε τα λεφτά του στο εξωτερικό αφορολόγητα, όπως ο συνεργάτης του προηγουμένου Πρωθυπουργού», αναφερόμενος εμμέσως στην υπόθεση Παπασταύρου. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Αν θέλετε συνεχίστε. Λαγός στη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, ενώ σε σύντομη παρέμβασή της η Φ. Γεννηματά ισχυρίσθηκε πως «είναι ανέντιμο να ανοίγει μία τέτοια συζήτηση όταν η Βουλή έχει αποφανθεί για τον Ευ. Βενιζέλο».