Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας τους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι μετά από έξι μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε.

Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας.
Όπως είπε, φαινομενικά είχαμε επιλογή, αλλά ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κ.Ε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα και να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και ποιες οι επιλογές που έχουμε.

Σημείωσε ότι υπήρχε η επιλογή ενός δύσκολου συμβαβασμού ή η επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, «που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτήν την αίθουσα».

Εξάλλου, απέρριψε τα περί μετάλλαξης του κόμματος και μίλησε για κάποιους που «θεωρούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος, της ΚΟ, η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και αποφάσισαν να ασπαστούν την λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και και συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».

Αποκρύπτουν, όπως είπε, το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν μια επιλογή με λιτότητα. Παραδέχθηκε πάντως πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».

«Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που μας προτείνεται σε ό,τι αφορά τα μέτρα είναι σε σκληρή κατεύθυνση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα θεωρώ ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτρα και δυνατότητες», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όσο λάθος είναι να προσπαθεί κανείς να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλα τόσο λάθος είναι να προσπαθεί να δραματοποιήσει την κατάσταση».

Απευθυνόμενος σε μερίδα του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να πούμε καθαρά την αποψή μας.

Συγκεκριμένα, καταφέρθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι το όχι του λαού στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για ρήξη και ναι στη δραχμή.

«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε στα μάτια», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η έξοδος από ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης σε φίλιες δυνάμεις, θα σημαινε ραγδαία υποτίμηση σκληρη λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» πρόσθεσε.

Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, τόνισε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, «φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή».

Δεν υπήρξε από τη μια η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική» από τον δύσκολο συμβιβασμό.

Αναφερόμενος σε όσα κέρδισε η κυβέρνηση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, όπως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αμφισβήτηση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι το στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε, πιστεύω θετικά» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε του συσχετισμούς».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε όπως αναμενόταν τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβρη.

Αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις, πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πρότεινε να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή.

«Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο Αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες» συνέχισε.