Αναζητούν «βελούδινη» λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Το πλαίσιο επάνω στο οποίο θα «τρέξει» πιλοτικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και πιο εντατικά από τη νέα χρονιά η αναδιάρθρωση των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους την Τρίτη το μεσημέρι. Στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων νομοθετικών προϋποθέσεων που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ρύθμισης των επισφαλών χορηγήσεων με στόχο ένα ευρύτερο ξεκαθάρισμα μεταξύ των βιώσιμων επιχειρήσεων που υπό τη στήριξη παλαιών ή νέων μετοχών θα επιχειρήσουν την επιστροφή τους στην αγορά και των σχημάτων που δεν έχουν προοπτική ανάκαμψης και πρέπει να κλείσουν.
Αποκλείεται γενικευμένο «κούρεμα»
Με τον τρόπο αυτόν θα διασωθούν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η δημιουργία συγκεκριμένων κανόνων που στόχο θα έχουν την εφαρμογή εξωδικαστικών συμβιβασμών μέσω λύσεων ρύθμισης του συνόλου του χρέους των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για δανεισμό ή για οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς προμηθευτές. Αυτό, βέβαια, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν συνεπάγεται ένα γενικευμένο «κούρεμα» χρεών. Αντιθέτως, θα επιλέγονται προς… επιβίωση εταιρικά σχήματα με μετόχους πρόθυμους να εισφέρουν στη νέα προσπάθεια και ρεαλιστικά επιχειρησιακά σχέδια. Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν ότι για να προχωρήσει όλο αυτό είναι απαραίτητη η τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών, οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δεν συνάδουν προς τις έκτακτες συνθήκες που υφίστανται στην εγχώρια αγορά.
Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι στόχος είναι να βρεθεί μια «βελούδινη» λύση και κυρίως κεφαλαιακά ουδέτερη για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία διετία υπό τη δοκιμασία ενός stress test. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα απέκλεισε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μια γενική ρύθμιση οφειλών. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν μεγάλος καθώς θα οδηγούσε και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα
Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονται συντονισμένα με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στον σχεδιασμό των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών. Αναφορικά με τα δάνεια λιανικής τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων να ρυθμίζονται με εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε αντίθεση με τις χρονοβόρες διαδικασίες του νόμου Κατσέλη. Ειδικότερα μέσω του κώδικα δεοντολογίας που σχεδιάζεται θα δημιουργηθούν τυποποιημένες λύσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα που από τη μία πλευρά δεν θα πνίγουν τους οφειλέτες και από την άλλη θα αυξάνουν την εισπραξιμότητα για τις τράπεζες.