Ανακτά τα 1,10 δολάρια το ευρώ

Περιορίζονται σημαντικά οι απώλειες στο ευρώ μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε κατά το άνοιγμα των ασιατικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, το ευρώ αφού βρέθηκε να διολισθαίνει σε χαμηλό ενός μήνα, στα 1,0955 δολάρια τώρα περιορίζει στα 1,1087 δολάρια.
 

Η αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για την αποδοχή της πρότασης των πιστωτών, δημιουργεί ισχυρή μεταβλητότητα στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
“Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητά από τους ψηφοφόρους της να αποφασίσουν για την παραμονή στο ευρώ”, σχολιάζει το Bloomberg. “Δεν ξέρω πόσο μακριά θα πάει το πράγμα, αλλά εκτιμώ ότι θα έχει καθοδική πορεία”, σχολιάζει ο Imre Speizer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Westpac Banking Corp. Το δημοψήφισμα “είναι ουσιαστικά μια ψήφος για την παραμονή στην Ευρωζώνη και το γεγονός ότι το ευρώ αντέδρασε αμέσως με απώλεια σχεδόν 2 σεντς σου λέει πως η αγορά δεν έχει φτιάξει ασπίδα για ένα τέτοιο σενάριο”, όπως η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει.
Πολλά ερωτήματα μένουν ανοιχτά, σχολιάζει η ANZ Bank. “Τυχόν αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ σημαίνει και άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Πώς διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα; Πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες των τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας; Θα τολμήσει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κόντρα σε ένα πιο εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον;”
Ισχυρότερες οι πιέσεις έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, που ενισχύεται συνήθως σε περιόδους αναταράξεων των αγορών, ως ασφαλές καταφύγιο. Το ευρώ χάνει 2,34% στα 135,09 γιεν, ενώ έφτανε να αγοράζει και 133,78 γιεν νωρίτερα.
Εδώ να σημειωθεί ότι το ελβετικό φράγκο ενδέχεται να ανακτήσει πάλι τη δυναμική του ως ασφαλές καταφύγιο, σε περίπτωση που συνεχιστεί το ελληνικό δράμα. Το ευρώ υποχωρεί 0,97% στα 1,0329 ελβετικά φράγκα, ενώ χαμηλότερα κινείται και έναντι της αγγλική στερλίνας στα 0,6997.