Ανιχνευτής ψεύδους για τα social media

 

Θα αναλύουν την προέλευση των tweets και των posts και εκτιμώντας την ειλικρίνειά τους σε πραγματικό χρόνο – Δεν θα περιλαμβάνει τις φωτογραφίες που αποτελούν προϊόν μοντάζ
Ένα σύστημα που θα εντοπίζει τα διαδικτυακά ψέματα αναπτύσσουν Ευρωπαίοι επιστήμονες με στόχο την το μπλοκάρισμα των ανυπόστατων φημών που εξαπλώνονται ραγδαία σε Twitter και Facebook.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της ομάδας που ετοιμάζει το «Pheme», όπως ονομάζεται το project υποστηρίζουν ότι μπορούν να το κατορθώσουν αναλύοντας την προέλευση των tweets και των posts και εκτιμώντας την ειλικρίνειά τους σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με την Telegraph, η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους και ως αφορμή στάθηκε ο ορυμαγδός των ψευδών ειδήσεων που διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Λονδίνο το 2011.
Αυτός ο ανιχνευτής διαδικτυακού ψεύδους, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει και τις φωτογραφίες που αποτελούν προϊόν μοντάζ. «Δεν πρόκειται να κάνουμε ανάλυση φωτογραφιών, έτσι δεν θα βλέπουμε αν μια φωτογραφία έχει υποστεί αλλοίωση – τεχνικά είναι εξαιρετικά δύσκολο», δήλωσε ένας από τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Το Pheme αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές σε περίπου 18 μήνες και τα tweets που θα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Ύποπτα, αμφιλεγόμενα, ακουσίως παραπλανητικά και ψευδή με πρόθεση.