Ανοδικά και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών διαμορφώνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών τους.

Ειδικότερα, στη δευτερογενή αγορά η διαφορά απόδοσης από το γερμανικό ομόλογο (spread) του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στις 502 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του ομολόγου είχε φθάσει το 6,48%, καταγράφοντας άνοδο 68 μονάδων βάσης  σε σχέση με τα χαμηλά της  22.4.2014. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου -καθώς υποχωρεί η τιμή του- με αποτέλεσμα να ξεπεράσει οριακά το 5%.

Πτωτικά κινούνται πάντως  συνολικά τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς οι επενδυτές από την μία πλευρά προχωρούν  σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους μετά από το ράλι τιμών, την ώρα μάλιστα το κλίμα επιβαρύνεται και από τον σκεπτικισμό που επικρατεί ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Η Fitch εξάλλου, εκτιμούσε πως το ελληνικό αξιόχρεο  θα επηρεασθεί αρνητικά  σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές και σε εκτροχιασμό του προγράμματος διάσωσης. Συνολικά, στις αναλύσεις τους αρκετοί ξένοι οίκοι, εξετάζουν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, ειδικά εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Πιέσεις σημειώνονται και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα μάτια προς την κάλπη για να επαναπροσδιορίσουν νέα σημεία εισόδου, σημειώνοντας παράλληλα την αύξηση του πολιτικού  ρίσκου.