Υπερψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Κατά πλειοψηφία πέραςαν από τη Βουλή η τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση της αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις, καθώς και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Από την κυβερνητική γραμμή διαφοροποιήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Κασσής. Και οι δύο ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Επί συνόλου 261 βουλευτών, 147 ψήφισαν «ναι» για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, 112 ψήφισαν «όχι» και δύο «παρών». Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια «ναι» ψήφισαν 165 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 83 και «παρών» 13.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πέρασε δύσκολες ώρες μετά τη διευκρίνιση ότι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος εξαιρούνται από τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις και δέχτηκε έντονες επικρίσεις από βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι απαράδεκτα και αδιανόητα τέτοια λάθη και τέτοιες παραλείψεις, διότι εκθέτουν κατ’ αρχήν τον πρωθυπουργό, πλήττουν την Κυβέρνηση και υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται για εθνική ανάταση» ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Δεν ζητώ παραιτήσεις, ζητώ ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να αποδώσουν ευθύνες» είπε στο Mega η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σε δηλώσεις στο ίδιο κανάλι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδ.Γεωργιάδης απέρριψε τις επικρίσεις περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας και υποστήριξε ότι έγινε λάθος στη διατύπωση της τροπολογίας. Δήλωσε, επίσης, ότι «για το λάθος στον ΕΝΦΙΑ φταίει η ασυνεννοησία Χαρδούβελη-Σαββαΐδου».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για τη λειτουργία της Επιτροπής σε θέματα όπως αυτά που συζητάμε, δηλαδή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να πηγαίνει απευθείας στην Ολομέλεια της Βουλής και να μην περνάει από την Επιτροπή Οικονομικών, που διαθέτει έμπειρους βουλευτές οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά, και να πληροφορούμαι σήμερα ότι άλλη τροπολογία έρχεται πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που υπάρχει η Επιτροπή σε λειτουργία».

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Επιτροπής, συμπλήρωσε: «Παρακαλώ να μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών την προσωπική μου δυσφορία και αυτή των συναδέλφων μου για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών και να θυμίσω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία».

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να προσέλθει στην Βουλή για να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που παραπλάνησαν τον υπουργό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν να εμφανίζονται ανακόλουθοι.

«Ο κ. Χαρδούβελης θα έπρεπε να είναι εδώ, να εξηγήσει γιατί έγινε το λάθος, ποιος τον παραπλάνησε και επιτέλους κάποιος να πάει στο σπίτι του» είπε ζητώντας από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να μεταβιβάσει αυτό το αίτημα στον κ. Χαρδούβελη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε πως «αυτά πρέπει να επιστραφούν σε εκείνους που προφανώς έχουν αυτοσεβασμό», δείχνοντας την τροπολογία.