Απάτη 9 εκατ ευρώ προς το Δημόσιο από ΜΚΟ

 

 

Yπόθεση απάτης σε βάρος του Δημοσίου εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, Μη Κυβερνητική Οργάνωση ζημίωσε το Δημόσιο με τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται εν ενεργεία και συνταξιούχοι κρατικοί υπάλληλοι.
Αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας και ένα βήμα προ της δίωξης ήταν εδώ και καιρό οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, που έχει πλέον κλείσει, είχε έδρα στην οδό Ηλιδος στην Αθήνα και φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους περίπου 8,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ για τη συλλογή ναρκών από διάφορες περιοχές, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία – κυρίως στην περιοχή Λίποβατς -, στον Λίβανο και στο Ιράκ.
Τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών στη συγκεκριμένη ΜΚΟ προέρχονταν από τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στη χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διατυπώνονταν αιχμές ότι οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης ΜΚΟ είχαν σχέσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών επί διακυβέρνησης ΠαΣοΚ και σχετική οικονομική εύνοια.
Ακόμη, από την ΕΛ.ΑΣ. ερευνήθηκε αν ορισμένες από αυτές τις αποναρκοθετήσεις ήταν «εικονικές». Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν προσκομίστηκαν τα παραστατικά της συγκεκριμένης ΜΚΟ με τη δικαιολογία ότι «έχει κλείσει πια και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια»!