Ασφαλείς οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, λέει η HSBC

Οι ευρωπαϊκές καταθέσεις είναι καλά προστατευμένες με τα υπάρχοντα κεφάλαια και η Κύπρος αποτελεί μεμονωμένο ζήτημα, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της η HSBC που υπολογίζει ότι οι εξασφαλισμένες καταθέσεις συνολικά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 8,9 τρισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ότι σε μεγάλο δείγμα ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ασφαλισμένων καταθέσεων επί του συνόλου που προσεγγίζει το 50%. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα από ομολογιακές εκδόσεις που μπορούν να απορροφήσουν κραδασμούς πριν κουρευτούν καταθέσεις από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το ποσοστό της Alpha Bank σε πάσης φύσεως τέτοιες ομολογιακές εκδόσεις της βρίσκονται προς ενεχυρίαση στην ΕΚΤ και ξεπερνούν το 35% των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων που χρηματοδοτούνται.

Στα 63 δισ. οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ελλάδα

Οι ανασφάλιστες καταθέσεις ανά χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ανάλυσης της HSBC, ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ για την Κύπρο, 63 δισ. για την Ελλάδα, 73 δισ. για την Πορτογαλία, 78 δισ. για το Βέλγιο, 119 δισ. για την Αυστρία, 322 δισ. για τις σκανδιναβικές χώρες, 392 δισ. για την Ολλανδία, 458 δισ. για τη Γερμανία, 549 δισ. για την Ελβετία, 558 δισ. για την Ισπανία, 656 δισ. για την Ιταλία, 851 δισ. για τη Γαλλία και 1,980 τρισ. για τη Βρετανία και 6,120 τρισ. για το σύνολο.

Mέχρι 31 δισ. ευρώ μπορούν να χάσουν οι ελληνικές τράπεζες πριν χτυπηθούν οι καταθέτες

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν ζημίες 2,8 τρισ. πριν κουρέψουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις, αναφέρει η ανάλυση της HSBC, από πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις που έχουν πραγματοποιήσει.

Τα αποθεματικά αυτά για την Ελλάδα εκτιμώνται στα 31 δισ. ευρώ, για το Βέλγιο στα 35 δισ., για την Πορτογαλία 38 δισ., για την Αυστρία 44 δισ., για την Ελβετία 174 δισ., για τη Γερμανία 183 δισ., για τις Σκανδιναβικές χώρες 233 δισ., για την Ισπανία 249 δισ., για την Ολλανδία 308 δισ., για την Ιταλία 321 δισ., για τη Γαλλία 396 δισ. και για τη Βρετανία 752 δισ. ευρώ.