Βέτο τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Εθνική και Eurobank, καθώς οι διοικήσεις τους γνωστοποίησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος την αδυναμία τους να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιωτικά κεφάλαια. Είχε προηγηθεί η απόφαση – μετά από πιέσεις της τρόικας – οι δύο τράπεζες να προχωρήσουν σε χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι δύο τράπεζες με επιστολές τους προς την ΤτΕ αργά χθες το βράδυ ενημέρωσαν ότι είναι πιθανόν να μην εξασφαλίσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Όπως προσθέτει το ίδιος στέλεχος, στην περίπτωση αυτή το ΤΧΣ αναλαμβάνει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών και θα λάβει εντός των ημερών τις αποφάσεις του.

Συνεπώς, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος.

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς. Και ο διοικητής της ΤτΕ,  Γιώργος Προβόπουλος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Η αναστολή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών αποδίδεται στις ενστάσεις που διατύπωσαν στελέχη της τρόικας για συστημικό κίνδυνο που θα προκαλούσε στο τραπεζικό σύστημα ο γάμος της Εθνικής με τη Eurobank, λόγω του μεγέθους τους και των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης που θα είχε το υπό διαμόρφωση σχήμα.

Η απόφαση ελήφθη στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε η τρόικα την Κυριακή, αρχικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου.

Μετά την σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».