Βίαιες συλλήψεις στην Ιερισσό

 

Ένταση επικρατεί στην Ιερισσό Χαλκιδικής από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα ως ύποπτα για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία εισήλθε βίαια στα σπίτια των υπόπτων, σπάζοντας τις πόρτες, και τους συνέλαβε μπροστά στα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους.

Στη συνέχεια κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού και κινήθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, στο οποίο την ώρα εκείνη δεν υπήρχε προσωπικό, και προκάλεσαν ζημιές. Πέταξαν έξω ότι βρήκαν στα γραφεία και τους έβαλαν φωτιά.

Οι κάτοικοι καλούν σε νέα συγκέντρωση στις 08:00 το πρωί και στη συνέχεια σε πορεία προς τον Πολύγυρο, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ στην περιοχή εξακολουθεί να επικρατεί ένταση.

Σύμφωνα με το δικηγόρο τους, οι συλληφθέντες είχαν δηλώσει στην Αστυνομία ότι είναι πρόθυμοι να εμφανιστούν όποτε τους ζητηθεί.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη  στην Ιερισσό Χαλκιδικής μετά την εκτέλεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δυο ενταλμάτων σύλληψης, για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας επιτέθηκαν και προκάλεσαν φθορές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ.

Μιλώντας στο ρ/σ Σκάι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης, υποστήριξε πως η αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό έγινε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Όπως ανέφερε, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενώ ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα στις 03:00 τα ξημερώματα απάντησε πως εκτιμήθηκε επιχειρησιακά ότι αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί βίαιης εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στα σπίτια των συλληφθέντων, δήλωσε ότι υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί, τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπογράμμισε ότι αν οποιαδήποτε κοινότητα νομίζει ότι θα μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και θα εφαρμόσει το δικό της δίκαιο δεν πρόκειται να περάσει.

Ανέφερε ακόμη ότι ορθώς επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης τα ξημερώματα, καθώς, όπως είπε, κρίθηκε ότι αν εκτελούνταν χθες το απόγευμα θα γινόταν μακελειό. «Κρίθηκε ότι το σωστό ήταν να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα εναντίον 20 ατόμων, χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.

Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.