Βαλαβάνη: Σχεδόν ένα δισ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις ρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών

Σχεδόν ένα δισ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις ρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη. Πάντως από τους 6.500 μεγαλοοφειλέτες στις ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί μόλις 130 και η κ. Βαλαβάνη τους προειδοποίησε πως, αν δεν ενταχθούν, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες και θα εξαντληθεί η αυστηρότητα της φορολογικής διοίκησης.

Οι συνολικές εισπράξεις από όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει το υπουργείο είναι 933 εκατ. ευρώ, τόνισε και εκτίμησε ότι τελικά πάνω από 5 δισ. ευρώ θα ενταχθούν στις τρεις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επισημαίνεται ότι περίπου το 80% των οφειλετών δεν είναι ενταγμένοι σε παλαιότερη ρύθμιση και μόλις το 20% εντάσσεται σε παλαιότερη ρύθμιση.

Στις 6 Ιουνίου οι επικυρωμένες αιτήσεις για ρυθμίσεις ήταν 650.000 και αφορούσαν ρυθμιζόμενο κεφάλαιο ύψους 4,135 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι εισπράχθηκαν 368 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η εξπρές ρύθμιση του Μαρτίου τα έσοδα που εισπράχθηκαν είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την ρύθμιση του άρθρου 18 που αφορά για ποσό πάνω από 200 ευρώ την μερική προκαταβολή που σβήνει ισόποσο ποσό από προσαυξήσεις, στις 6 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 45.063 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων μόλις το 21% (9.805 αιτήσεις) ήταν σε παλαιότερη ρύθμιση. Ως τώρα εισπράχθηκαν ως προκαταβολές 45,5 εκατ. ευρώ ενώ έχουν ρυθμιστεί 571 εκατ. ευρώ και συνολικά διαγράφηκαν 37 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός ο αριθμός των αιτούντων σχεδόν διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα μήνα. Συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης 27.687 άτομα και είχαν ρυθμιστεί 362 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των οφειλετών πάνω από ένα εκατ. ευρώ έως τις 6 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 16 οφειλέτες και εισπράχθηκαν περίπου ένα εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν στους οφειλέτες πάνω από ένα εκατ. συνολικό ποσό 808.000 ευρώ.

Ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός ζήτησε από την φορολογική διοίκηση να μην προβαίνει σε κατασχέσεις όσων μικροφειλετών εντάσσονται στις ρυθμίσεις.