Βαν Ρομπάι: Φοβήθηκα σε δύο περιπτώσεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ

«Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαν Ρομπάι, φοβήθηκε σε δύο περιπτώσεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ: Στις Κάννες με αφορμή το δημοψήφισμα που είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και στις διπλές εκλογές του 2012.

«Απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα δεν κινδύνευσε. Όμως απαντώντας προσωπικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα».

Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε «να μην χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Η Ευρώπη στη θύελλα – Υποσχέσεις και προκαταλήψεις.