Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρου μόνο στα υπερπολυτελή καταλύματα.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου θα συζητηθούν τα δύο καυτά θέματα στα οποία η κυβέρνηση έχει βάλει «κόκκινες γραμμές» και αφορούν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και άνοιγα του ασφαλιστικού.

Σε ό,τι αφορά τα υπερπολυτελή καταλύματα ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολή φόρου σε αυτή την κατηγορία και όχι σε ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Εκτίμησε δε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αντί να πληρώσει κάποιος 1.000 ευρώ το βράδυ θα κληθεί να καταβάλει 1.040 ευρώ για το δωμάτιο.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη, ανέφερε πως οι θεσμοί απαιτούν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε ένα στίγμα από το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας ότι «κάποιοι από τους θεσμούς αυτή την ώρα που μιλούμε, αλλά και συνεχώς, εγείρουν το θέμα του ηθικού κινδύνου».
«Λένε ότι αν επιμείνουμε στην απαγόρευση πλειστηριασμών, σου λένε “γιατί οι άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους; Δημιουργείς μία διαδικασία, μία κατάσταση που κάνει κάποιους να λειτουργούν ανήθικα”. Υπάρχει η άποψη να πεταχτούν οι άνθρωποι στο πεζοδρόμιο για να μην κινδυνεύσει η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε.

Η ερώτηση αφορούσε την κατοχή CDS (Συμβάσεων Ανταλλαγής Κινδύνου Αθέτησης) δίχως την αντίστοιχη κατοχή τίτλων κρατικών ομολόγων. Ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι τα «γυμνά» CDS είναι η κερκόπορτα για να ελέγξουν οι κερδοσκόποι τις οικονομίες των χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε για τους κινδύνους λέγοντας ότι με την κατοχή CDS χωρίς να κατέχουν τα αντίστοιχα ομόλογα «το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν γίνεται μόνο παράλογο, αλλά και πολύ επικίνδυνα».

«Η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό πλαίσιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «απαγορεύσει συμβολικά» την κατοχή των «γυμνών» CDS. «Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που κερδοσκοπούν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.