Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία

Η Ελλάδα θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και όχι να προσυπογράψει όλα τα αιτήματα των πιστωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχουν διεθνές αντίκτυπο και εξηγώντας γιατί είναι τόσο δύσκολες, είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, γιατί όσο περισσότερο κρατούν, τόσο περισσότερη θα είναι ασφυξία στην οικονομία.

«Τίποτα δεν θα ήταν ευκολότερο από το να υπογράψουμε όσα λέει το μνημόνιο» είπε προσθέτοντας όμως ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και ότι εάν η κυβέρνηση αποδέχονταν όλα τα αιτήματα των πιστωτών θα ήταν λάθος.

«Γιατί θα ήταν λάθος να βάλουμε απερίσκεπτα την υπογραφή μας στη λογική, τη φιλοσοφία και τις λεπτομέρειες του υφιστάμενου προγράμματος; Διότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

»Η επιμονή ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη λογική του, τη φιλοσοφία του και τις πολιτικές του, είναι βέβαιό ότι μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει μια εικόνα την οποία πρέπει να εξαλείψουμε: την εικόνα της Ελλάδας ως ένα απύθμενο πηγάδι, μια εικόνα που αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στους διεθνείς εταίρους μας ενώ βουλιάζει το λαό μας σε αφόρητη απελπισία» είπε.

Διαβεβαίωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

«Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας: Μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο» είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό ήταν γιατί δεν πέρασαν τόση λιτότητα.

Η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε από μία περίοδο λιτότητας χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, πέρασε από μία «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε μία «πυραμίδα» λιτότητας (from ponzi growth to ponzi austerity) και οι δύο βασισμένες σε ένα μη βιώσιμο δανεισμό.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Γ.Βαρουφάκης, δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, αλλά ζητάμε την ευκαιρία, πρώτον, να ακουστούμε και, δεύτερον, για το χρόνο και την ευχέρεια να λάβει χώρα αυτός ο διάλογος.

Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, ειδικά από τη Βόρεια Ευρώπη, ότι δεν θα επιστρέψει στην σπάταλη το παρελθόντος. Και εκείνοι πρέπει πείσουν εμάς ότι μιλούν σοβαρά για την επανεκκίνηση επενδυτικών προγραμμάτων, είπε.