Βαρουφάκης: Η πρόταση των δανειστών είναι μη βιώσιμη – Αν υπάρξει συμφωνία ως την Τρίτη, εμείς θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να ψηφίσει “ναι”

Η πρόταση των θεσμών δεν θα έδινε ένα οριστικό τέλος στην κρίση, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.

«Η πρόταση είναι μη βιώσιμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα «πέρναγε» από την ελληνική Βουλή.

Αιτιολογώντας την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές η αρχή του κοινού τόπου.

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία αχτίδα αισιοδοξίας . Όμως, οι θεσμοί ποτέ δεν την σεβάστηκαν» σημείωσε εν συνεχεία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή απόρριψη εκ μέρους του Eurogroup για επέκταση της συμφωνίας για μερικές μέρες κάνει μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία στο Eurogroup.

«Η Ευρώπη έχει ακόμη την ευκαιρία να διασώσει αυτή τη διαδικασία» υποστήριξε παράλληλα, προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να βελτιώσει την πρότασή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να έρθει σε μία συμφωνία της ύστατης στιγμής έως την Τρίτη, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών.

Η απόφαση να μην προσκληθούμε στο άτυπο Eurogroup είναι μία απόφαση του κ. Ντέισεμπλουμ και όχι από την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά την καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει επανειλημμένως την πληρωμή του ΔΝΤ μέσω των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων.

Aναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε ότι θα αφορά την έγκριση ή την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών. Εάν αυτές βελτιωθούν, συνέχισε, τότε θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό να τις υπερψηφίσει.

Παράλληλα, απέρριψε τη σύνδεση του δημοψηφίσματος με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το ερώτημα είναι απλά, θέλετε να συμφωνήσουμε σ’ αυτή την πρόταση ναι ή όχι» εξήγησε.

H ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να υπάρξει συμφωνία ύστατης στιγμής, μέχρι την Τρίτη. Αν υπάρξει συμφωνία ως την Τρίτη, εμείς θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να ψηφίσει “ναι” δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.