Βαρουφάκης: Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις

Στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως στις συζητήσεις με τους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύγκλιση και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε, δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις όχι όμως και στην αποδοχή δεσμεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν, όπως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ή μέτρων που είναι αντιπαραγωγικά και καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η μείωση συντάξεων ή οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει οδηγήσει σε σημεία συγκλίσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα επιταχυνόταν αν οι δανειστές συμφωνούσαν σε μια «μερική εκταμίευση» σε αντάλλαγμα για μια «στενότερη λίστα των μεταρρυθμίσεων», κάτι που ωστόσο νωρίτερα είχε απορρίψει δημοσίως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε πως «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Eστιάζοντας στις διαφωνίες είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη. «Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε δε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως αυτό είναι «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, το οποίο χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό μέτρο.

Για τα σημεία σύγκλησης με τους πιστωτές έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει με δικούς της πόρους τις υποχρεώσεις της τον τελευταίο χρόνο.