Βενιζέλος: Δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά η τελευταία πριν την έξοδο από το μνημόνιο

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, δύσκολη αλλά είναι η τελευταία διαπραγμάτευση πριν την έξοδο μας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τους ενημέρωσε για το Eurogroup. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την οργάνωση της επόμενης φάσης, μετά το μνημόνιο.

«Θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε ξανά μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνουν εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας» σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η τρόικα θα έρθει έγκαιρα στην Αθήνα ώστε όλα να είναι έτοιμα έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

«Εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους, ώστε η χώρα να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε ο ελληνικός λαός να αξιολογήσει από τη μία πλευρά μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

«Φυσικά, πάντα υπάρχει ένα ερώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία. Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως Έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «θα πάμε σε μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, θα πάμε σε μια λύση με διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θέλει καλύτερο δημόσιο τομέα, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

«Αυτό τους δίνουμε. Τους δίνουμε πράγματα, που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και το μέλλον των παιδιών μας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξέφρασε και εκείνος την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η τρόικα δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.