Βενιζέλος: Είτε θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας είτε θα καταστραφεί η χώρα. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει

Υπεύθυνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της στάσης της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), επέκρινε έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ ειδικά, όσο και σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους γενικότερα.

«Εκτιμώ πάρα πολύ την υπεύθυνη στάση της Αυτοδιοίκησης, εκτιμώ το γεγονός πως δηλώσατε οτι η τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει το κράτος, την κυβέρνηση, το δημόσιο, την κοινωνία, εάν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, αν υπάρχει κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος. Αλλά προφανώς και πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο βαδίζει η χώρα. Αν καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει για να βρούμε μια λύση, ή εάν καλείται να θυσιαστεί και αυτή στη λογική της αυτοκτονίας, η οποία δήθεν θα φοβίσει τους εταίρους στη διαπραγμάτευση και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει, γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απάντηση», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε, οι ΟΤΑ πολύ σωστά λένε ότι «θέλουμε να πάμε στον Πρωθυπουργό να μας πει εάν τα λεφτά αυτά θα αναπληρωθούν, διότι τεχνικά μπορεί να το κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτό γίνεται άπαξ. Για να μπορέσεις να πάρεις τα λεφτά σου πίσω πρέπει να υπάρχει ροή εσόδων, πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που λειτουργεί. Πρέπει να υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί, ή πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις των δανείων από τους καταραμένους τους Ευρωπαίους. Διότι αλλιώς δεν θα υπάρχουν τα λεφτά αυτά».

Στο σημείο αυτό έκανε σύγκριση της υποχρέωσης για μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ με το PSI:

«Είναι και μια ευκαιρία να καταλάβουν κάποιοι, ιδίως σε σχέση με τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, τι σημασία είχε το 2012 με το PSI να γίνεται ένας συμψηφισμός μεταξύ ταμείων και κράτους για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό μέτρο στους ξένους, στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Το δημόσιο είναι αυτό το οποίο επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχώς και στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Και τι σημαίνει να παίρνεις τα διαθέσιμα των ταμείων και άλλων νομικών προσώπων για να πληρώσεις διεθνείς υποχρεώσεις, ή για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε:

«Εμείς είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ο ελληνικός λαός έκανε μια άλλη επιλογή. Ο ελληνικός λαός έχει μια ευθύνη για αυτά τα οποία συμβαίνουν. Είναι δημότες σας, αλλά είναι και πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει μια επιλογή και στο εθνικό επίπεδο σε σχέση με την κυβέρνηση και την προοπτική της χώρας και είναι φορείς διπλής εντολής. Έχουν δώσει εντολή σε εσάς για τα δημοτικά πράγματα και σε μια κυβέρνηση με ασθενή πλειοψηφία, 41% στον ελληνικό λαό, για τα εθνικά πράγματα. Και θα πρέπει ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ποια ήταν τα πραγματικά διλήμματα τότε και ποια είναι και τα πραγματικά διλήμματα τώρα».

Σε ερώτηση του κ. Πατούλη, τι πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί, απάντησε: «Αυτό θα μας το πει η ιστορία. Εγώ θα σας πω ότι εμείς θα δικαιωθούμε. Είτε επειδή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας, κάτι το οποίο θέλουμε, παραδεχόμενοι ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, είτε θα καταστραφεί η χώρα, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει».