Βενιζέλος: Θεσμικά οδυνηρή η παρουσία του ΠτΔ στην επιτροπή για το χρέος

«Θεσμικά οδυνηρό» για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να μετέχει και να προσφωνεί την εναρκτήρια συνεδρίαση της «πρωτοφανούς» όπως την χαρακτηρίζει, διαδικασίας «συγκρότησης επιτροπής» που, χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών, προτίθεται να συγκροτήσει με απόφαση της η Πρόεδρος της Βουλής, υπό τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους».

Ο κ. Βενιζέλος αφού ασκεί κριτική στην πρωτοβουλία του Προέδρου εκφράζει την βεβαιότητά του ότι είχε διαφορετική εντύπωση και όταν προσήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας θα ένιωσε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή. Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν» αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος στην επιστολή του προς Προκόπη Παυλόπουλο.

«Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει «είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια» και προσθέτει ότι «κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής».

Σχολιάζει ότι στην «δήθεν κοινοβουλευτική διαδικασία» δεν προσκλήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν προβλέπονταν τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

«Η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος διενεργείται από τη Βουλή μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μέσω τεχνικών επιτροπών» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος.