Βενιζέλος: Ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας

Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες αλλά θα βρεθεί μια λύση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, εν όψει του ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, που, όπως είπε, δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, αλλά η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας.

Πρόσθεσε πως είμαστε σε καλό δρόμο, και, αν και παραδέχθηκε πως οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, διαβεβαίωσε πως θα βρεθεί μια λύση, πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή μέχρι το τέλος της χρονιάς και όπως σημείωσε μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν μετά.

Σε ερώτηση για το εάν αναμένεται απόφαση στο Παρίσι ή εάν θα ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως το Παρίσι έχει ένα πιο φιλικό συμβολισμό και πως οι όποιες αποφάσεις θα προκύψουν από θεσμοθετημένες διαδικασίες, διευκρινίζοντας πως υπάρχει το λεγόμενο EuroWorking Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup.
«Από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου» σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε πως θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια.
Όσον αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη είχε και κάποιες θετικές όψεις από πλευράς τεχνογνωσίας και εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί λύση η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες.