Βενιζέλος: Ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση με στόχο την επόμενη ημέρα

Για την πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο αλλά και τι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε μια νέα εποχή με ασφάλεια, με αμυντικό θώρακα απέναντι στις κινήσεις της αγοράς, οι οποίες είναι κερδοσκοπικές. Παράλληλα σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες.

Αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, ζήτησε ο ελληνικός λαός να αξιολογήσει από τη μία πλευρά μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

Επιπλέον, ζήτησε συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί -όπως είπε- δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς, έχει πολλή μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες καθορισμού θαλασσίων ζωνών όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με την Ιταλία, την Αλβανία και διερευνητικές επαφές -όπως τις χαρακτήρισε- με τη Τουρκία, βασισμένες στο Δίκαιο της Θάλασσας.

«Όλα αυτά συγκροτούνται σε μια ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ορυκτού πλούτου και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» όπως τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιο του. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι η Τουρκία, που δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.