Βενιζέλος: Σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδας στη Μεσόγειο

Τη σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδος στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας. Βεβαίως μετέχουμε και στην Αctive Endeavour με υποβρύχιο. Οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικοδιπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους», όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός με τη Λευκωσία «με απόλυτη ψυχραιμία» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά» και συνέχισε αναφέροντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, η Τουρκία επικαλείται σύμβασή της με το ψευδοκράτος. Δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι δε υδρογονάνθρακες είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες».

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο αλλά και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση.