Βενιζέλος: Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης έχει διασταυρωθεί με την εκλογή ΠτΔ και την πιθανότητα διάλυσης της Βουλής

Για προϋπολογισμό πολιτικής αξίας που σηματοδοτεί αλλαγής σελίδας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, εγκαλώντας την αντιπολίτευση ότι δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους.

Ο ελληνικός λαός βρίσκεται ενώπιον διλήμματος ανάμεσα στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση και την αβεβαιότητα και το άγνωστο, δήλωσε κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.

Η χώρα περνά από 1ης Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο σχέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει αξία γιατί απηχεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της οικονομίας όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από πέντε θυελλώδη χρόνια τιτάνιας προσπάθειας του ελληνικού λαού.

Νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει, αλλά μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να εδραιωθεί ο μηχανισμός θωράκισης και να αρχίσει η διευθέτηση του χρέους για να δοθεί η έμφαση στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όχι στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Και στρεφόμενος κατά της αντιπολίτευσης, απέδωσε στην πολιτική αβεβαιότητα γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μερίδιο «ευθύνης» για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης έχει διασταυρωθεί με το χρονοδιάγραμμα εκλογής Προέδρου και την πιθανότητα διάλυσης της Βουλής. Αυτό το ξέρουν οι πάντες και περιμένουν υπεύθυνη στάση από τις πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αντί υπεύθυνης τοποθέτησης ακούν από την αντιπολίτευση τη ρητή και κατηγορηματική αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους όταν λένε ότι δεν αναγνωρίζουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», και αυτό όπως ανέφερε προκαλεί την αντίδραση και των ξένων επενδυτών.

Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο ελληνικός λαός βρίσκεται ενώπιον διλήμματος ανάμεσα στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση, και το οποίο θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους αν και όχι εύκολα και εφόσον δεν υπάρχει εσωτερική υπονόμευση, και στην αβεβαιότητα και το άγνωστο.

Το δίλημμα ανέφερε τίθεται ενώπιον των πολιτών όχι με τη μορφή εκλογών, αλλά δημόσιας συζήτησης, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ασκήσει την πίεσή του για τη μη διενέργεια εκλογών ζητώντας υπευθυνότητα και συναίνεση σε μία διαδικασία που εξ ορισμού είναι συναινετική.

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για ιστορική φάρσα εν έτει 2015, πολιτικός εκβιασμός και εκχυδαϊσμός του πολιτικού βίου όταν χαρακτηρίζεται αποστασία η ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφος του βουλευτή.

Και υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση έχει εδώ και καιρό πανικοβληθεί με τη σκέψη ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα και είτε ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα τάσσεται υπέρ της παραμονής σε καθεστώς μνημονίου και παράτασης της επιτήρησης από την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός αλλαγής σελίδας παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια ύφεσης και αυτό σημείωσε πως είναι η ελπίδα κάθε εργαζόμενου, ανέργου, μικρής επιχείρησης. Αποτυπώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια, καταρχήν δημόσια, μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας.

Απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα που σηματοδοτεί το νοικοκύρεμα στη λειτουργία του κράτους και δημοσιονομική απεικόνιση των μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του κράτους, και επίσης αποτυπώνει το ισχυρό τραπεζικό σύστημα κυρίως υπό το πρίσμα της προστασίας των καταθέσεων και της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι που επιτρέπει την παρέμβαση στα «κόκκινα» δάνεια, η οποία θα επεκταθεί και στα στεγαστικά, ενώ έκανε αναφορά και στην ανεργία λέγοντας ότι οι θέσεις που σήμερα ανοίγουν είναι περισσότερες από τις θέσεις που κλείνουν.

Ενώπιον της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι συζήτηση για τον προϋπολογισμό αδικεί τις θυσίες των πολιτών. «Επαναλαμβάνεται η κριτική του 2010, 2011, 2012, 2013, αλλά είμαστε πια αλλού. Γιατί μπήκαμε στο πρόγραμμα, γιατί κάναμε την επιλογή της ευθύνης -με κόστος. Λες και υπήρχε σχέδιο Β’ ή και υπάρχει τώρα άλλη λύση» δήλωσε αναφέροντας ότι άλλοι πιστεύουν ότι έχουμε περάσει την κρίση και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

«Είναι προκλητική, άδικη και παράλογη μία κριτική που λέει ότι δήθεν βιαστήκαμε να βγούμε από το πρόγραμμα και ταυτόχρονα κακώς δεν υποχωρούμε σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας. Η αντιπολίτευση και μέρος των σχολιαστών μάς κατηγορεί ταυτόχρονα ότι είμαστε ενδοτικοί έναντι των απαιτήσεων των εταίρων και επίσης παράλογα ανυποχώρητοι γιατί δεν αποχωρούμε και δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση» υπογράμμισε.

Ως προς τη δυσκολία και καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως η διαπραγμάτευση είναι πολυεπίπεδη για την ολοκλήρωση του ισχύοντος και του νέου θεσμικού πλαισίου, αναφέροντας πως επίσης υπάρχει και το ζήτημα του δημόσιου χρέους που πρέπει να διευθετηθεί όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις, αλλά η κατάσταση επιβαρύνεται και από την πολιτική αβεβαιότητα που χρεώνει στην αντιπολίτευση σχετικά με την Προεδρική εκλογή.