Βενιζέλος: Υπάρχει πλήρης ταύτιση με τον πρωθυπουργό στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Κριτική του υπουργού Εξωτερικών στους «πατριωτικούς κύκλους» που κάνουν λόγο για «διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και  Κύπρου» – Τι λέει ο κ. Βενιζέλος για την υπόθεση με την Κύπρια ευρωβουλευτή που τον κατηγόρησε ότι επέδειξε αδράνεια στην προώθηση των κυπριακών θεμάτων για να μην δημιουργήσει ένταση με την Τουρκία

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και  Κύπρου» και ότι αντιστοίχως «υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του Πρωθυπουργού  και του Αντιπροέδρου» στα εθνικά θέματα δίνει ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του, αποδίδοντας το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες σε προσπάθεια «πατριωτικών κύκλων να εμπορευτούν πολιτικά και δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες».

Τις τελευταίες μέρες μια προσωπική κόντρα του κ. Βενιζέλου με την Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους έλαβε τα χαρακτηριστικά βεντέτας με συνεχείς δηλώσεις και επικριτικές αντιδηλώσεις ενώ φάνηκε να φέρνει την Αθήνα και τη Λευκωσία στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου, αφού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στην κυπριακή κυβέρνηση ρηματική διακοίνωση.

Στο κείμενο της ελληνικής διακοίνωσης επιχειρείται να δοθούν επίσημες απαντήσεις στους ισχυρισμούς της κυρίας Θεοχάρους ότι δήθεν η ελληνική προεδρία της ΕΕ άφησε αναπάντητους τους τουρκικούς προκλητικούς ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την υπόσταση της Κύπρου.

Ο κ. Βενιζέλος, στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε στη Λευκωσία διαβεβαιώνει ότι «στην Κοινή Θέση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. που ανέγνωσε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου και εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε., ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών υπάρχει αναλυτική αναφορά σε όλα τα κρίσιμα σημεία που αφορούν στην υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε» και συμπληρώνει: «Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωρίζουν επομένως, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στο Συμβούλιο Σύνδεσης, το περιεχόμενο των προφορικών τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς και την άμεση και πλήρη απάντηση τόσο του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου, όσο και του Επιτρόπου».

Μάλιστα ο υπουργός των Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης στη διακοίνωση που απέστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «βαθύτατα προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» την τοποθέτηση της κυρίας Θεοχάρους προειδοποιώντας ότι αντίστοιχες απόψεις υπονομεύουν «την εθνική ενότητα και την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την άμεση ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς προάσπιση της αλήθειας.

Αναστασιάδης: Οι σχέσεις με τη μητέρα πατρίδα είναι άριστες

Η συνεργασία της Κύπρου «με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες», επισήμανε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καλώντας τους πάντες να αποφύγουν «τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνουν μια παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς της Ελλάδας».

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της έντασης μεταξύ Αθηνών και Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος πήρε σαφείς αποστάσεις από την ευρωβουλευτή του κόμματός του Ελένη Θεοχάρους.

Για ανευθυνότητα και προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας κατηγορεί τη Θεοχάρους ο Βενιζέλος

Με δήλωση που έκανε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στις απόψεις του για την κυρία Θεοχάρους χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της ανεύθυνες και επικρίνοντάς ότι επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα.

Παραλλήλως ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να διαλύσει τις σκιές ότι δήθεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα και ταυτοχρόνως παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης:

«Είναι λυπηρό το ότι οι ίδιοι πάντα δήθεν «πατριωτικοί» κύκλοι, που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες, κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και  Κύπρου.

Αντιθέτως τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντα  σε στενή συνεργασία και πλήρη ταύτιση, αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη λόγω της ανευθυνότητας με την  οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την στιγμή που η απερχόμενη ελληνική προεδρία παρουσίαζε τον απολογισμό της δια του Πρωθυπουργού.

Σχετικά  κείμενα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι ευανάγνωστα και απολύτως σαφή.

Η αντίδραση των δύο υπουργείων ήταν αναγκαία όχι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος , όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά και γιατί έπρεπε να προστατευθεί η εξαιρετική δουλειά των στελεχών των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Λευκωσία.

Όλα τα άλλα είναι ανεύθυνες μικροκομματικές ή προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας  εν ου παικτοίς.

Το χειρότερο είναι ότι η ευτέλεια των προθέσεων των παραπάνω κύκλων  αποκαλύπτεται διότι βασικό μοτίβο των παρεμβάσεων τους είναι η δήθεν απόκλιση μεταξύ του Πρωθυπουργού  και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στην προσέγγιση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής  ασφάλειας.

Ας καταλάβουν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του Πρωθυπουργού  και του Αντιπροέδρου και επιπλέον επιδίωξη να διαφυλαχθεί στα θέματα αυτά ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το γεγονός ότι, ως  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι  ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά – για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας – να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι  αντιδράσεις  που αφορούν  κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες,  φυσικά με τον Πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα».