Γιατί το ΔΝΤ αναβάλλει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Ελλάδα

Πληροφορίες θέλουν την απόφαση να σχετίζεται με τον επικείμενο ανασχηματισμό – Τι λένε στο υπουργείο Οικονομικών

Χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, μέχρι στιγμής, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δε δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, η έκθεση θα δινόταν γύρω στις 6 χθες το απόγευμα (στη μία σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), αλλά θα δημοσιοποιούνταν στις 12 το μεσημέρι (στις 7 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, μία ώρα νωρίτερα (στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί ενημέρωση δημοσιογράφων από τον κ. Τόμσεν γύρω από την έκθεσή του, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει αναβληθεί. Απαντήσεις επί του θέματος αναμένεται να δώσει σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για τεχνικό θέμα και επισημαίνουν ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή σχετίζεται με τον επικείμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Ενδεικτική είναι και η δήλωση πηγής εκτός Ταμείου στο mignatiou.com: «Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεργάζονται στενά και καλά με τους αρμοδίους υπουργούς, και θα προτιμούσαν να μην γίνουν αλλαγές, ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν επιθυμούν παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας».

Υπήρχαν επίσης πληροφορίες που μιλούσαν για ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να ικανοποιηθούν τα ενδεχόμενα κενά που είχε διαψεύσει ο υπουργός Οικονομικών.

Η όλη αυτή εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο καθώς είναι ο τρίτος κρίκων που προστίτεθεται στην αλυσίδα δηλώσεων Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ. Εμμέσως πλην σαφώς διαφαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πιστωτές θα έχουν πολλά επεισόδια ακόμα και η γραμμή χάραξης της οικονομικής πολιτικής θα παραμείνει σε κύκλο ισχυρών πιέσεων.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συζήτησε την έκθεση Τόμσεν και αποφάσισε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Ράις, κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.