Για «αινιγματική» καταγγελία της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών

Για «αινιγματική» και «αόριστη» καταγγελία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τις αναφορές που εμπεριέχονται στη Δεύτερη Ετήσια Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής ότι στελέχη του Δημοσίου την προσέγγισαν ζητώντας να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως στην έκθεση της Επιτροπής καταγγέλλεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δημοσίου, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας.

Στο σημείο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής: «Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή. Τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως. Μάλιστα, όσες φορές ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία, αυτά δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες.

»Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου. Κατόπιν τούτου, θεωρείται αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Τέλος, το υπουργείο σημειώνει πως στη Δεύτερη Ετήσια Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα που εκτείνεται σε 17 σελίδες, οι 4 σελίδες αναφέρονται εκτενώς στη δικαστική εκκρεμότητα του σημερινού προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ «με απαξιωτικές, μάλιστα, φράσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση».