Για τον Απρίλιο ανανεώνεται το ραντεβού για τη νέα δόση

Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας παρέμειναν χωρίς λύση. Μεταξύ άλλων τα στελέχη της τρόικας έκριναν ότι οι απολύσεις που προέβλεπε το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και επιμένουν να παραμείνει το «χαράτσι» των ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Για την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα Πέμπτη από την τρόικα ένα «λιτό» ανακοινωθέν, το οποίο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν όμοιο με αυτό που είχε εκδοθεί και τις δύο προηγούμενες φορές που υπήρξε επίσης αποχώρησή της. Το σχέδιο ανακοινωθέντος του ΔΝΤ βρισκόταν στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Τετάρτης με στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές στις τελικές διατυπώσεις.

Ο εφιάλτης των νέων μέτρων

Βασικός πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι η πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών η οποία απειλεί να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο-«εφιάλτη» των νέων μέτρων σε έναν μήνα από σήμερα.

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα έχει εικόνα των συνολικών αποκλίσεων του πρώτου τριμήνου και αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένα νέο αίτημα για περικοπές.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, η δόση είναι εξασφαλισμένη και απομένουν τεχνικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, τα οποία είναι ανοικτά και θα ολοκληρωθούν όταν επιστρέψει η τρόικα.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 4 Απριλίου το Euro Working Group θα ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Όμως, θα έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί το «διαρθρωτικό ορόσημο» των υποχρεωτικών αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Αλλά, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα δεν ικανοποιούν το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Μάλιστα, στελέχη της τρόικας δηλώνουν ότι τα στοιχεία αυτά δημιουργούν πολλές απορίες, οι οποίες ζητούν πρόσθετες απαντήσεις.

Παράλληλα, στις 4 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί (στο Eurogroup) και η εκταμίευση της δόσης του 2ου τριμήνου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από την ευρωζώνη (συνολικά 6 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και η δόση αυτή δεν θα μπορέσει να εγκριθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα υπάρξει καθυστέρηση.

Την Τετάρτη, παρά τη νέα συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, αλλά και την, επίσης διάρκειας 2,5 ωρών, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η τρόικα ζητεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα και λεπτομερή καταγραφή όσων αποχωρήσουν, ενώ οι δανειστές δεν φέρονται να πείθονται ότι ο τρόπος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.

Παράλληλα, η τρόικα διατηρεί τις ενστάσεις της για τη δυνατότητα του υπάρχοντος μηχανισμού να εισπράξει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και εμμένει στη διατήρηση και εφέτος του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τέλος, σε «δώρο άδωρο» κινδυνεύει να αναδειχθεί η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν «σφιχτό» αριθμό δόσεων και θέτουν αυστηρούς όρους (να είναι εκτός της ρύθμισης οι πτωχευμένες εταιρίες και όσοι ήταν ασυνεπείς στο παρελθόν). Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στον αριθμό των δόσεων για την «πάγια ρύθμιση» (κλιμακούμενο σύστημα δόσεων, από 12 έως 24 δόσεις), ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη «νέα αρχή» (η τρόικα ζητεί 36 δόσεις και η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις). Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε εκ νέου και η πρόταση για σταθερή μηνιαία δόση (ανάλογα με το ποσό της οφειλής).

Επαρκούν τα διαθέσιμα

Αξίζει να επισημανθεί ότι, παρά την καθυστέρηση στην εκταμίευση των δύο δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν δημιουργείται πρόβλημα. Την τρέχουσα περίοδο, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις, έως τα τέλη Μαρτίου, σε τόκους και αποπληρωμή ομολόγων, δεν υπερβαίνουν  τα 800 εκατ. ευρώ.

Έτσι, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις «υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών».

Παρόμοια ανακοίνωση – Σημειώθηκε πρόοδος λέει η τρόικα για την Ελλάδα
Η ανακοίνωση της τρόικας είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 μετά την διακοπή των συνομιλιών Βενιζέλου-τρόικας.

Σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που εξέδοσαν οι δανειστές την Πέμπτη το πρωί αμέσως μετά το αδιέξοδό στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν τα εξής:

Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συζήτησαν, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα ζητήματα σχετικά με την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους.