Γιούνκερ: Πάντα προσπαθούσα να χτίσω γέφυρες. Αναμένω ακόμα από την Ελλάδα να χτίσει το δικό της κομμάτι της γέφυρας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε τη Δευτέρα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι αναμένει από τη Ελλάδα να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Προσπαθούσα πάντα να δείχνω σεβασμό στην Ελλάδα» δήλωσε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν έχει χάσει την υπομονή με την Ελλάδα, μετά τις πληροφορίες ότι αρνήθηκε να λάβει κλήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι, όπως ορισμένοι πιστεύουν, το πώς θα χειριστεί κανείς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που διακυβεύεται είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και πολλοί Έλληνες δεν περνούν καλά λόγω των προγραμμάτων (λιτότητας).

»Έτσι πάντα προσπαθούσα να χτίσω γέφυρες. Αλλά αναμένω ακόμα από την Ελλάδα να χτίσει το δικό της κομμάτι της γέφυρας», είπε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να οικοδομήσει «το δικό της κομμάτι», ο Γιούνκερ απάντησε: «Τότε δεν θα υπάρξει γέφυρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Eurogroup δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια ατέρμονη γέφυρα (never-ending bridge)».