Γκάφα του ΕΟΤ σε βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού

Σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας του 1936 περιελάμβανε επετειακό βίντεο του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Το βίντεο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη γκάφα εντόπισε η εφημερίδα Guardian που ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ο ΕΟΤ παραδέχτηκε το λάθος του και προχώρησε σε αφαίρεση του συγκεκριμένου πλάνου.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του ΕΟΤ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των 10 λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών «περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α.). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο».

Στο βίντεο εμφανιζόταν ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής, κατά τα πρότυπα της Άριας Φυλής, να κρατά την ολυμπιακή δάδα, ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή διαρκεί ελάχιστα, μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο πλάνο από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές.

Ωστόσο ο Guardian σημειώνει πως πολλοί θεωρούν λάθος ακόμη και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο βίντεο η Ελλάδα παρουσιάζεται με τετριμμένο τρόπο ως η γη των θεών, των μύθων και των αρχαίων ηρώων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχεδόν 12 λεπτών βίντεο, ξεκινά για «ανεξήγητους λόγους» με ένα πλάνο από τη Νέα Υόρκη και αφηγητής είναι ένας Αμερικανός, ο οποίος συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ενώ όπως τονίζει δεν περιλαμβάνει σχεδόν καμία εικόνα από τη σύγχρονη ζωή και τους σύγχρονους Έλληνες.